Home » D:News » Manuel Noriega, fostul dictator militar al Panamei, a murit! Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale

Manuel Noriega, fostul dictator militar al Panamei, a murit! Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale

Manuel Noriega, fostul dictator militar al Panamei, a murit! Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale
Publicat: 30.05.2017
Generalul Manuel Noriega, fostul dictator militar al Panamei, a decedat la vârsta de 83 de ani, după ce suferise o operaţie pe creier la începutul acestui an, informează BBC News online.
Noriega, care nu a fost niciodată ales în funcţia de lider al Panamei, a fost conducătorul de facto al ţării între 1983 şi 1989, scrie Mediafax.
 
Iniţial a fost un aliat cheie al Statelor Unite în regiunea Americii Latine, însă în cele din urmă a fost îndepărtat de la putere în urma intervenţiei americane din 1989, fiind închis timp de mai mulţi ani în SUA pentru trafic de droguri şi spălare de bani.
 
În anul 2011, după ispăşirea pedepselor în SUA şi Franţa, Noriega a fost extrădat în Panama, fiind închis pentru crimă, corupţie şi spălare de bani.
 
Fostul dictator Manuel Noriega a fost operat de mai multe ori după operaţia pe creier pentru îndepărtarea unei tumori, decedând luni noaptea într-un spital din Panama.
 
„Moartea lui Manuel A. Noriega pune capăt unui capitol al istoriei noastre”, a scris preşedintele panamez Juan Carlos Varela pe Twitter.
 
Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol
 
Regiunea Panama şi-a obţinut independenţa faţă de Columbia la data de 3 noiembrie 1903.
 
Statul Panama a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, cu scopul de a servi intereselor comerciale ale SUA. Era perioada în care dominaţia Imperiului Britanic începuse să cunoască sfârşitul, un nou colos urmând să îi ia acestuia locul: gigantul condus de Unchiul Sam. 
 
Principala intenţie a SUA era de a obţine controlul asupra Istmului Panama, pentru a construi un canal care urma să unească Atlanticul de Pacific. Şantierul a debutat în 1904 şi a durat aproximativ 10 ani. 
 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase