Home » D:News » Conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ameninţă patrimoniul internaţional: circa 20.000 de situri arheologice cu o valoare uriaşă riscă să dispară

Conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ameninţă patrimoniul internaţional: circa 20.000 de situri arheologice cu o valoare uriaşă riscă să dispară

Publicat: 08.06.2017
De la oraşele antice precum Petra şi Ierihon la temple, mii de situri arheologice din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu riscă să dispară, conform unei noi baze de date întocmite de cercetători de la Universităţile Oxford, Leicester şi Durham.

Proiectul, numit EAMENA (Endangered Archaeology in the Middle East and North Africa), are ca scop elaborarea unei imagini de ansamblu şi educarea publicului cu privire la problemele arheologiei din aceste regiuni, scrie Live Science.

Proiectele de construcţie, jefuitul şi mai ales conflictul armat au pus aceste situri cu valoare istorică inestimabilă sub riscul dispariţiei.

Robert Bewley, un arheolog la Oxford şi directorul proiectului, a precizat că „nu toate pagubele şi ameninţările pot fi prevenite, dar riscul poate fi redus prin furnizarea informaţiei”.

Utilizând imagini din satelit, baza de date înregistrează informaţia cu privire la siturile arheologice ameninţate. O hartă interactivă arată geografia siturilor, iar utilizatorii pot vedea categoriile de situri în funcţie de locaţii sau trăsături arheologice.

Credit: EAMENA

Spre exemplu, Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt este descrisă în EAMENA ca fiind „cea mai veche mănăstire funcţională din lume”, fiind fondată în secolul al VI-lea. Mănăstirea, care a fost în folosinţă încă de atunci, este ameninţată de construcţii, turism şi uzură. Deşi condiţia generală a sitului este „bună”, sunt mii de situri în categoria „rea”.

Bewley mai precizează că „arheologia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord este excepţional de bogată şi diversă, oferind informaţii despre primele şi cele mai semnificative culturi din istoria umană”.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, accesaţi site-ul EAMENA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

UNESCO a înscris 9 noi situri arheologice în patrimoniul său – GALERIE FOTO

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

O nouă descoperire din Egipt scoate la iveală detalii uimitoare cu privire la tehnica de îmbălsămare a morţilor

Popoarele din America Centrală de acum peste 2000 de ani erau mai evoluate decât se credea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase