Home » D:News » Din ce cauze apare alergia la lapte şi intoleranţa la lactoză. Cum ne putem proteja

Din ce cauze apare alergia la lapte şi intoleranţa la lactoză. Cum ne putem proteja

Din ce cauze apare alergia la lapte şi intoleranţa la lactoză. Cum ne putem proteja
Publicat: 26.06.2017
Alergia la laptele de vacă şi intoleranţa la lactoză sunt adesea confundate una cu cealaltă, dar nu sunt acelaşi lucru. Dacă prima poate fi, de multe ori, fatală, cea de a doua provoacă doar un disconfort. Specialiştii consideră că amândouă pot fi ţinute sub control cu un anumit regim de viaţă.

„Alergia alimentară este reacţia pe care o are sistemul imunitar la o anumită proteină alimentară. Atunci când proteina este ingerată se poate declanşa o reacţie alergică care include o serie de manifestări, de la simptome uşoare (erupţii cutanate, urticarie, prurit (mâncărime, edem etc.) până la simptome severe (respiraţie dificilă, şuierătoare, pierderea conştiinţei etc).

Intoleranţa nu implică sistemul imunitar. În loc să fie digerată şi absorbită, lactoza rămâne în intestine şi hrăneşte bacteriile, care eliberează acizii ce cauzează simptomele (greaţă, crampe, balonare)”, afirmă dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Alergia la laptele de vacă este frecventă la sugari şi copii. „Simptomele pot varia de la forme uşoare, cum ar fi urticaria, până la cele severe, cum ar fi anafilaxia. Prin urmare, este recomandat ca persoanele cu alergie la lapte să aibă acces rapid la un autoinjector de epinefrină (cum ar fi un EpiPen ) în orice moment. Pentru a preveni o astfel de reacţie, evitarea strictă a laptelui de vacă şi a produselor din lapte de vacă este esenţială.  Citiţi întotdeauna eticheta cu ingrediente, fiindcă proteinele din lapte se gasesc în foarte multe produse din comerţ (ciocolată, produse de patiserie etc )”, precizează dermatologul.

Aproximativ 2,5% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani sunt alergici la lapte. Sugarii care dezvoltă o alergie fac acest lucru în primul an de viaţă.

„Sensibilitatea la laptele de vacă variază de la o persoană la alta. Unii oameni au o reacţie severă după ce au ingerat o cantitate mică. Alţii au doar o reacţie uşoară după ce au ingerat o cantitate moderată de lapte. Reacţiile alergice la lapte pot fi severe şi pot pune viaţa în pericol.

Laptele de vacă este alcătuit din o mulţime de componente diferite, proteine ​​(cum ar fi cazeina şi zerul), glucidul (lactoza) şi grăsime.

Reacţia alergică apare atunci când sistemul imunitar consideră proteinele din laptele de vacă o ameninţare, când, de fapt, acestea ar trebui să fie inofensive.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase