Home » D:News » Crucea de pe Caraiman va fi restaurată. Cât costă proiectul

Crucea de pe Caraiman va fi restaurată. Cât costă proiectul

Crucea de pe Caraiman va fi restaurată. Cât costă proiectul
Publicat: 28.07.2017
Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi, va fi restaurată. Valoarea proiectului ajunge la 19 milioane de lei, din care 16 milioane fonduri europene, cofinanţarea asigurată de MApN fiind de 3 milioane lei.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, au semnat, miercuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul MApN, proiectul de finanţare a lucrărilor de reabilitare, informează Mediafax.

Valoarea proiectului intitulat „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ‘Crucea Caraiman’/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)” este de peste 19 milioane lei, din care 16 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene.
 
Valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naţionale este de aproximativ 3 milioane lei.
 
„Crucea de pe Caraiman simbolizează însuşi poporul român, care în numele celui mai mare ideal al său – al unităţii naţionale – a găsit curajul, forţa, inteligenţa şi spiritul de sacrificiu pentru a izbuti. (…) Este de datoria generaţiei noastre ca în preajma centenarului Marii Uniri să găsim sursele şi resursele pentru ca simbolul puternic al Crucii de pe Caraiman să rămână să lumineze şi destinele generaţiilor care vor urma”, a spus ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, după semnarea proiectului.
 
El a arătat că prin semnarea proiectului de finanţare se poate spune că s-a intrat în linie dreaptă, fiind îndeplinite toate condiţiile necesare demarării procedurilor de achiziţie a lucrărilor de restaurare, iar începând cu 2018, în primăvară, se poate „trece la treabă”.
 
Ţuţuianu a spus că aceasta este prima accesare de fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014-2020 realizată de către MApN.
 
„Acest contract se înscrie în linia celor semnate de ministrul pentru Fonduri Europene pentru suma de 122 de milioane de euro. Vreau să fac apel către toate instituţiile şi autorităţile publice – începând cu 27 iulie pot depune proiecte în continuare pentru reabilitarea monumentelor care fac parte din patrimoniul naţional, având o linie de finanţare cu o alocare de 60 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile”, a precizat şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase