Home » D:News » 5 mituri pe care orice părinte începător ar trebui să le dea uitării

5 mituri pe care orice părinte începător ar trebui să le dea uitării

09.02.2017
5 mituri pe care orice părinte începător ar trebui să le dea uitării
Încă din primele clipe de viaţă ale bebeluşului apar, inevitabil, şi primele griji ale părinţilor. Bombardaţi din toate părţile de o serie întreagă de informaţii privind îngrijirea corectă şi creşterea celor mici, părinţii încep să pună sub semnul întrebării fiecare decizie pe care trebuie să o ia şi fiecare manifestare, de multe ori naturală, a bebeluşului.
Cele mai importante sfaturi vin însă din partea specialiştilor, cei care pot demonta miturile ce au împânzit internetul sau se transmit prin viu grai la locurile de joacă. Iată 5 astfel de mituri des întâlnite care ţin de dezvoltarea motorie a bebeluşului şi pe care părinţii ar trebui să le uite: 
 
1. Bebeluşul trebuie înfăşat foarte strâns pentru a-i proteja coloana vertebrală şi pentru a nu i se curba picioruşele
 
În realitate, bebeluşii au coloana vertebrală foarte solidă şi nu este nevoie să le înfăşurăm corpul în exces. ”Sugarul are nevoie de libertate de mişcare încă din primele zile de viaţă. O înfăşare în exces împiedică dezvoltarea normală a copilului, aşa că se recomandă o îmbrăcăminte comodă, care să-i asigure un confort termic bebeluşului”, ne explică Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal în cadrul Infant Kineto Clinic. Specialiştii ne atrag atenţia că înfăşarea determină o poziţie nefirească pentru articulaţia şoldului. ”Este perfect normal şi sănătos ca sugarul să stea cât mai crăcănat”, adaugă Gabriela Nedel.
 
2. Premergătorul îl ajută pe copil să meargă mai devreme
 
Medicii spun un mare NU pentru acest tip de sisteme pe care părinţii le achiziţionează cu entuziasm în jurul vârstei de 7-8 luni. ”Premergătoarele favorizează mersul pe vârfuri şi pot determina o retracţie de tendon ahilean sau strâmbarea picioruşelor. Premergătorul poate întârzia mersul. În plus, există risc crescut de accidentări, căderi sau loviri”, susţine Valentina Ioniţă, kinetoterapeut la aceeaşi clinică.
 
3. Bebeluşul trebuie să se târască sau să meargă de-a buşilea înainte de a face primii paşi
 
Într-adevăr, dezvoltarea fizică a copiilor poate trece prin mai multe etape după ridicarea în funduleţ, cele mai frecvente fiind târârea şi mersul de-a buşilea. Copilul  trebuie să se târască sau să meargă în patru labe pentru obţinerea unui tonus muscular mai bun, care îl va ajuta în etapa următoare de ridicare în picioare. „Aşa cum le spun părinţilor care vin la noi în clinică preocupaţi de diverse aspecte în dezvoltarea celor mici – copiii nu sunt toţi la fel, nu se dezvoltă după nişte tipare şi nu urmează acelaşi ritm. Rezultatele şedinţelor de kinetoterapie depind de fiecare copil în parte”, spune Gabriela Nedel.
 
4. Încălţămintea îi determină pe bebeluşi să facă mai rapid primii paşi
 
Specialiştii susţin că cel mai indicat este ca bebeluşul să înveţe să meargă prima oară în picioruşele goale. ”Purtarea încălţămintei adecvate ne ajută însă în procesul de recuperare al unor copii”, sunt de părere experţii Infant Kineto Clinic.
 
5. Mersul pe vârfuri al bebeluşului sau picioruşul spre interior sau spre exterior indică anumite probleme
 
Dacă aceste lucruri se întâmplă în primele zile sau săptămâni de mers, nu există motive de îngrijorare, este doar o fază prin care trec foarte mulţi bebeluşi. Dacă postura incorectă persistă, sfătuim părinţii să ceară părerea unui specialist ortoped sau kinetoterapeut.
 
Acestea sunt doar o parte din multele mituri care au legătură cu creşterea şi dezvoltarea copiilor. Cel mai important este sfatul specialistului, singurul care poate oferi explicaţii corect argumentate!