Home » D:News » Nevoit să ţină o dietă strictă cu şase alimente pe care le consumă mulţi oameni, un băiat în vârstă de 11 ani a orbit. Efectele pot fi ireversibile

Nevoit să ţină o dietă strictă cu şase alimente pe care le consumă mulţi oameni, un băiat în vârstă de 11 ani a orbit. Efectele pot fi ireversibile

Publicat: 06.10.2017
Doctorii canadieni s-au confruntat cu un caz neobişnuit atunci când un copil şi-a pierdut vederea în urma unei diete extrem de stricte. În ultimă instanţă, cauza a fost lipsa vitaminei A.

Băiatul de doar 11 ani a mers la spital după opt luni în care vederea se deteriora: ochi uscaţi, nictalopie (orbire de noapte), sensibilitate la lumină şi, în general, pierderea vederii în timpul zilei au fost simptomele declarate de copil atunci când a ajuns la Hospital for Sick Children din Toronto, Canada, scrie Science Alert.

Doctorii au remarcat că vederea era atât de slabă, încât acesta observa mişcările mâinii la maxim 30 de centimetri de faţă.

Copilul suferă de eczemă şi alte alergii la mâncare, de aceea dieta era extrem de restricţionată.

„Copilul avea o dietă restrictivă care conţinea doar cartofi, porc, miel, mere, castraveţi şi cereale”, relatează doctorii.

Niciunul dintre aceste alimente nu are un conţinut ridicat în vitamina A, care este foarte importantă pentru vedere. Celulele fotoreceptoare din ochi se bazează pe vitamina A pentru a detecta lumina, iar aceasta ţine corneea umedă şi protejată.

În urma analizelor, doctorii au observat că nivelul de vitamina A al pacientului era extrem de scăzut, doar 14,33 micrograme/decilitru, în condiţiile în care intervalul normal este de 25,79-48,71 micrograme/decilitru.

Pentru a-l trata, doctorii i-au administrat trei megadoze de vitamina A. Primele două au fost administrate în primele două zile după diagnostic, iar a treia a fost administrată după două săptămâni.

După şase săptămâni, vederea băiatului s-a îmbunătăţit, dar încă se încadrează în parametrii orbirii şi este posibil să nu îşi revină niciodată.

„Pierderea vederii cauzată de carenţele de vitamina A poate fi reversibilă, totuşi în cazurile mai extreme, cum este cazul acestui pacient, problemele de vedere vor fi, într-o anumită măsură, permanente”, precizează doctorii.

„Acest pacient ilustrează importanţa luării în considerare a carenţelor de micronutrienţi, în particular în cazul copiilor cu diete foarte restrictive”, conchide echipa de doctori care l-a tratat pe băiat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai popular drog de petrecere poate duce la pierderea definitivă a vederii

Orbirea ar putea fi vindecată graţie unei descoperiri surprinzătoare

Medicamente contra HIV/SIDA ar putea trata o boală de ochi ce provoacă orbirea

Lentilele de contact purtate necorespunzător pot duce la pierderea vederii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase