Home » D:News » Riscul pe care Ministrul Culturii îl vede dacă Roşia Montană intră în patrimoniul UNESCO

Riscul pe care Ministrul Culturii îl vede dacă Roşia Montană intră în patrimoniul UNESCO

Riscul pe care Ministrul Culturii îl vede dacă Roşia Montană intră în patrimoniul UNESCO
Publicat: 06.10.2017
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a precizat, joi, referindu-se la depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO, că există riscul ca vizibilitatea internaţională a acestui sit să oprească definitiv orice posibilitate de exploatare a resurselor din zonă.

„Aici este îngrijorarea – că e posibil să fi cedat definitiv sau că, prin transmiterea acestui dosar, există riscul să fi oprit definitiv posibilitatea de a exploata vreodată resursele minerale de acolo”, a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă, scrie Mediafax.

„Expunerea internaţională şi protecţia internaţională pot fi, cred, la un moment dat, foarte greu de întors în momentul în care ar putea exista o variantă de exploatare rezonabilă a resurselor”, a adăugat Romaşcanu.

Ministrul Culturii a spus că este vorba despre o „chestiune care ţine de modul în care te raportezi la resursele pe care le ai”.

„Roşia Montană era protejată oricum de legislaţia naţională. Sigur că, odată ce ea devine obiect, sit UNESCO, internaţionalizarea ei va face foarte grea exploatarea resurselor de acolo, probabil chiar dacă se va face cu apă extracţia aurului”, a subliniat ministrul.

El a menţionat că Guvernul trebuie să analizeze dacă, la momentul depunerii dosarului, au fost îndepliniţi toţi paşii procedurali premergători.

„Dosarul Roşia Montană de la UNESCO este o chestiune extraordinar de delicată. Din punct de vedere al Guvernului – şi este o poziţie exprimată şi de domnul premier Tudose – trebuie analizat dacă în momentul depunerii dosarul respectiv a fost integral din punct de vedere al părţii române. El fiind acceptat la UNESCO, sigur că a fost complet, dar trebuie să vedem dacă am îndeplinit toţi paşii premergători pentru a fi transmis acolo”, a menţionat ministrul Culturii.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, în septembrie, că dosarul Roşia Montană a fost depus „ilegal” la UNESCO, el acuzând faptul că există vicii de procedură legate de faptul că nu a fost aprobat de premierul Cioloş sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.

„Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum ştiţi cu toţii. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de Guvernul României, ci a fost trimis de către unul dintre miniştri. Deci din acest punct de vedere există nişte vicii de procedură”, a spus Meleşcanu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase