Home » D:News » Care sunt obiceiurile sănătoase pentru a avea dinţi albi, fără pete

Care sunt obiceiurile sănătoase pentru a avea dinţi albi, fără pete

Care sunt obiceiurile sănătoase pentru a avea dinţi albi, fără pete
Publicat: 16.10.2017
Deşi cu toţii ne dorim o dantură albă şi strălucitoare, iar alimentele care pot păta dinţii sunt foarte bine cunoscute, nu le putem exclude pe toate din dietă, deoarece fie sunt benefice pentru sănătate, fie pur şi simplu ne plac şi ne dorim ca din când în când să ne satisfacem o plăcere. Medicul dentist Mihaela Dan ne oferă câteva sfaturi pentru ca aceste alimente să fie consumate fără a afecta, totuşi, şi aspectul dinţilor.

Oricât de mult ne-ar plăcea, unele alimente şi băuturi colorează dinţii: cafeaua, ceaiul, vinul, unele legume şi fructe (în special afine, coacăze, sfeclă roşie, citrice etc.), sucul de roşii, băuturile carbogazoase – deoarece produc în smalţul dentar microcavităţi în care aderă mult mai bine substanţele colorate.

“Pentru că la multe dintre aceste alimente nu putem renunţa, următorul cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru dantura noastră este prevenţia. Deşi coroanele dentare, faţetele şi albirea profesională pot face ca dinţii să arate mai puternici şi mai strălucitori, alegerea cea mai sănătoasă (şi mai ieftină!) este evitarea apariţiei cariilor şi a petelor prin intermediul unei bune igiene dentare şi prin consumul într-un mod moderat şi cu atenţie a alimentelor care pot păta dinţii”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Iată câteva sfaturi pentru protejarea dinţilor fără a ne limita plăcerile culinare!

Folosiţi paiul

Cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase şi nu numai, băuturile pentru sportivi şi vinul pot păta dinţii din cauza acidităţii lor. Consumul lor cu paiul va reduce contactul acizilor şi substanţelor cromogene cu dantura şi, implicit, riscul de colorare. “Ceaiurile de toate felurile, inclusiv cel alb, s-a dovedit că pătează dinţii şi erodează smalţul. La fel, nu numai vinul roşu poate decolora dinţii, ci şi cel alb – care, în mod surprinzător, este chiar mai acid decât cel roşu şi poate provoca mai multe daune. Limitarea consumului acestor băuturi va fi benefică atât pentru sănătatea orală, cât şi pentru sănătatea noastră generală”, spune specialistul ortodont.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase