Home » D:News » Legislaţia din Uniunea Europeană ia măsuri în cazul ouălor infestate

Legislaţia din Uniunea Europeană ia măsuri în cazul ouălor infestate

Legislaţia din Uniunea Europeană ia măsuri în cazul ouălor infestate
Publicat: 12.11.2017
Comisia Europeană a decis să ia măsuri dure după scandalul infestării cu fipronil care a afectat producţia de ouă. Una dintre prevederi va viza numirea unui ofiţer pentru siguranţa alimentelor în fiecare stat membru astfel încât astfel de situaţii să nu se mai întâmple.
Fipronilul este un insecticid folosit împotriva muştelor, gândacilor şi furnicilor care nu trebuie folosit în locurile unde trăiesc animale ce urmează să intre în lanţul alimentar. Totuşi, a fost depistat în ferme din Olanda şi Belgia, iar în 26 state membre din 23 au fost găsite ouă sau produse din ouă contaminate . Potrivit publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur în centrul scandalului ar fi fost chiar România de unde s-ar fi importat ilegal insecticidul. O tonă de ouă contaminate au ajuns şi într-un depozit din Timiş în această vară, dar autorităţile din România au dat asigurări la vremea respectivă că produsele nu au ajuns în magazine şi că situaţia este sub control. Milioane de ouă au fost retrase din magazinele de pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi din Elveţia şi Hong Kong.
 
În acest context, comisarul european pentru siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis a declarat că nu a fost o problemă de siguranţa alimentelor, ci o fraudă criminală. ”Din câte putem spune în acest moment, riscul la care a fost supus publicul a fost minim şi eliminat rapid. După evaluarea tuturor probelor, doar trei dintre probe aveau un nivel de fipronil care puteau pune sănătatea în pericol oamenilor. În orice caz, este o dovadă clară că acţiunea criminală a doar doi-trei oameni poate să compromită întreg lanţul alimentar.”, a spus la o întâlnire de la Bruxelles ce a precedat evenimentul.
 
Citeşte continuarea pe Gustarte
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase