Home » D:News » E471, un aditiv despre care autorităţile europene spun că este sigur, dar lucrurile nu stau tocmai aşa

E471, un aditiv despre care autorităţile europene spun că este sigur, dar lucrurile nu stau tocmai aşa

E471, un aditiv despre care autorităţile europene spun că este sigur, dar lucrurile nu stau tocmai aşa
Publicat: 22.11.2017
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) recomandă Comisiei Europene să schimbe recomandările pentru aditivul alimentar E471, mono şi digliceride ale acizilor graşi.

Specialiştii din cadrul  EFSA au conchis, în urma unei evaluări, că nu există niciun risc pentru sănătate atunci când E471 este folosit în produse alimentare în limitele legale şi de aceea nu există necesitatea de a se specifica o doză zilnică admisă.

E471 este folosit ca emulsifiant şi este fabricat din esterificarea directă a glicerolului cu acizi graşi. Glicerolul este produs într-o mulţime de moduri, multe dintre ele ducând la contaminări, care pot fi ”surse de îngrijorări privind riscurile toxicologice”, potrivit raportului EFSA. Într-o întâlnire anterioară a celor de la EFSA, privind contaminările ce pot apărea în lanţul alimentar, s-a admis că E471 este singura sursă de esteri de glicedil(3-MCPD). Aceştia sunt hidrolizaţi la nivelul tractului intestinal rezultând glicedol liber, care este considerat cancerigen în cazul oamenilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit unui raport al EFSA din 2015 unul din cinci copii depăşeşte zilnic doza de esteri de glicedil (3-MCPD).

Citeşte continuarea pe Gustarte.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase