Home » D:News » Cum învaţă bebeluşii sensul cuvintelor

Cum învaţă bebeluşii sensul cuvintelor

Cum învaţă bebeluşii sensul cuvintelor
Publicat: 23.11.2017
Copiii cu vârsta mai mică de un an recunosc că sensul unor cuvinte, precum mână sau picior, sunt mai similare decât altele, precum o mână şi un scaun, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Duke University.

Savanţii americani au ajuns la această concluzie prin efectuarea unui studiu în laborator, în mediul copilului, scrie Futurity.

„Chiar dacă, la suprafaţă, nu sunt multe semne de cunoaştere a limbajului la bebeluşi, acesta se dezvoltă într-un ritm susţinut”, a precizat Elika Bergelson, profesor-asistent de psihologie şi neuroştiinţe şi co-autoare a acestui studiu.

Bergelson a invitat bebeluşii şi tutorii lor într-un laborator echipat cu un ecran de calculator pe care copiii au văzut perechi de imagini care erau asociate, precum un picior şi o mână sau neasociate, precum un picior şi o cutie de lapte. Pentru fiecare pereche, cercetătorii au rugat tutorii (care nu vedeau ecranul) să numească una din imagini în timp ce un dispozitiv urmărea direcţia privirii bebeluşilor.

Bergelson a descoperit că aceştia se uită mai mult timp la imaginea care a fost numită atunci când cele două afişate nu erau asociate.

„Nu cunosc adevăratul sens al unui cuvânt precum un adult, dar par să recunoască ceva care face ca două obiecte să fie mai asemănătoare între ele decât altele”.

Mai departe, cercetătorii au dat fiecărui părinte câte o vestă cu un microfon şi o pălărie cu o cameră video mică pentru a înregistra mediul copilului, adică ce auzea şi vedea acesta în casă.

Cu ajutorul acestor informaţii, savanţii au putut observa la ce cuvinte şi imagini sunt expuşi copiii. Spre exemplu, conform autoarei principale a studiului, dacă un părinte spune „acesta este pixul meu preferat”, în timp ce ţine în mână pix, copilul poate învăţa ceva despre pixuri bazat pe ceea ce văd. Dar dacă un părinte spune „mâine mergem să vedem lei la grădina zoologică”, bebeluşul nu are indicii imediate pentru a-l ajuta la înţelegerea cuvântului „leu”.

„Acest studiu este un prim pas în identificarea perioadei în care nou-născuţii încep să înveţe cuvinte, cum lexiconul iniţial este organizat şi cum este format şi influenţat de cuvintele pe care le aud în mediul înconjurător”, a precizat Sandra Waxman, profesor de psihologie de la Northwestern University, care nu a fost implicată în studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Premieră medicală: doi bebeluşi au fost trataţi de cancer cu ajutorul unor celule modificate genetic

Cum ştiu bebeluşii să se ghideze spre mameloane pentru a se hrăni, la doar câteva minute de la naştere?

Care sunt ţările în care bebeluşii plâng cel mai mult şi care sunt cauzele

Cum se dezvoltă vederea copiilor în primul an de viaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase