Home » D:News » Important oficial SUA: Statele Unite trebuie să dezvolte tehnologia inteligenţei artificiale pentru a nu fi depăşite de China

Important oficial SUA: Statele Unite trebuie să dezvolte tehnologia inteligenţei artificiale pentru a nu fi depăşite de China

Important oficial SUA: Statele Unite trebuie să dezvolte tehnologia inteligenţei artificiale pentru a nu fi depăşite de China
Publicat: 24.11.2017
Washingtonul trebuie să investească mai mult în dezvoltarea tehnologiei inteligenţei artificiale, inclusiv pe plan militar, a recomandat Eric Schmidt, preşedintele companiei Alphabet, din care face parte Google, avertizând că există riscul ca Statele Unite să fie depăşite de China în acest domeniu.

Eric Schmidt, care este şi preşedintele Consiliului Consultativ pentru Inovare al Pentagonului, a recomandat armatei americane să accelereze eforturile de a adopta noile tehnologii, scrie Mediafax.

„În urmă cu câţiva ani, am devenit preşedintele Consiliului pentru Inovare al Departamentului Apărării, o structură din afara instituţiei, iar ideea a fost să convingem armata să accelereze adoptarea tehnologiilor care sunt în afara sferei militare. Am formulat o serie de recomandări, care sunt publice, referitoare la tipul inovaţiilor, la problemele din armată (…). Unul dintre cele mai importante aspecte pe care le-am punctat este că armata americană nu se află pe primul loc la capitolul inteligenţei artificiale şi am recomanda, spre exemplu, înfiinţarea unui institut de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale”, a declarat Eric Schmidt în discursul rostit la Summitul privind Inteligenţa Artificială şi Securitatea Globală.

Eric Schmidt a subliniat că tehnologia inteligenţei artificiale poate fi utilizată eficient atât la nivel comercial, cât şi militar. În armata americană, ar contribui substanţial la sarcini simple, precum monitorizarea activităţilor, a precizat el, notând că softurile computerelor sunt mult mai eficiente în materie de observare decât oamenii.

Preşedintele Alphabet a criticat procedurile birocratice din armata americană, care îngreunează adoptarea rapidă a noilor tehnologii. „Armata nu construieşte singură lucruri, foloseşte firme private. Armata nu le-a cerut firmelor cu care are contracte sisteme de inteligenţă artificială, astfel că procedura de achiziţionare a unor astfel de sisteme durează cinci, zece, douăzeci, treizeci de ani. (…) Deci, problema esenţială este cum faci astfel încât liderii care vor aceste tehnologii să obţină soluţii rapid”, a explicat Schmidt.

Preşedintele Alphabet avertizează că Statele Unite riscă să fie depăşite de China în domeniul inteligenţei artificiale.

„În urmă cu o lună, China şi-a anunţat strategia în domeniul inteligenţei artificiale. Eu am citit-o. Şi este foarte simplu: până în anul 2020, vor recupera decalajul faţă de noi; până în anul 2025, vor fi mai buni decât noi; iar începând din anul 2030 vor domina industria inteligenţei artificiale. Doar opriţi-vă o secundă şi analizaţi acest lucru! Guvernul Chinei a anunţat acest lucru. În ţara noastră, noi ne ocupăm de dominaţia în domeniul inteligenţei artificiale, noi suntem cei care au inventat acest lucru, noi suntem cei care vor să folosească toate avantajele acestei tehnologii pentru excepţionalismul american, pentru perspectivele noastre arogante. Dar, credeţi-mă, chinezii chiar sunt buni în acest domeniu. (…) Şi vor folosi aceste tehnologii atât în scopuri comerciale, cât şi pentru obiective militare, cu toate implicaţiile posibile. Ideea este că ştim ce planuri au, au anunţat strategia. Astfel că trebuie să fim nebuni să îi tratăm ca pe cetăţeni de categoria a doua (…)”, a atras atenţia Eric Schmidt.

Preşedintele Alphabet a subliniat că „asiaticii, în principal chinezii”, câştigă de obicei concursurile de programare computerizată organizate de Google. „Prin urmare, dacă aveţi vreo prejudecată sau vreo preocupare că sistemul lor, că învăţământul din China nu vor produce oamenii de care vă spun, vă înşelaţi”, a avertizat Eric Schmidt.

„Statele Unite nu au o strategie naţională în acest domeniu. Iar, dacă stabilim că aceste lucruri sunt importante, iar eu şi dvs. credem că sunt, atunci trebuie să acţionăm împreună, ca o naţiune”, a insistat preşedintele Alphabet, evidenţiind necesitatea colaborării instituţiilor guvernamentale cu firmele private. „Este necesară o atenţie specială acordată investiţiilor în cercetare, Statele Unite sunt pe primul loc în acest moment la acest capitol, avem toate motivele să putem continua acest lucru. Este important şi modul în care ne diferenţiem de ceilalţi la nivel global. În domeniul producerii softurilor, Statele Unite sunt pe primul loc, şi acest lucru se întâmplă din multe motive, inclusiv culturale şi altele. Vă mai dau un exemplu: imigraţia. În mod şocant, unii dintre cei mai competenţi oameni se află în ţări care au interdicţii privind călătoriile în SUA. Din această cauză, ei probabil că vor dezvolta tehnologii de inteligenţă artificială în alte zone, mai degrabă decât în SUA. Vă dau un exemplu concret: Iranul are unii dintre cei mai buni specialişti în domeniul tehnologiei informatice din lume. Eu îi vreau aici. Ca să fiu mai clar, vreau să lucreze pentru Alphabet şi Google. Este o nebunie să nu permitem venirea acestor oameni în SUA”, a subliniat Eric Schmidt.

Întrebat dacă sistemele militare axate pe inteligenţa artificială riscă să fie sustrase de hackeri, Eric Schmidt a răspuns: „Sigur că atunci când construim un instrument care este apoi sustras de ruşi sau de chinezi prin atacuri informatice, este mai rău decât dacă nu am avea acest instrument. În acest caz, trebuie făcut unul rezident la atacuri informatice. Acestea sunt strict probleme de concepţie. Totul trebuie făcut corespunzător, aşa cum fabrici o navă care să nu se scufunde ori un avion care să zboare”.

„Eu susţin foarte mult ideea construirii de parteneriate între structurile militare americane şi universităţi. (…) Armata americană poate beneficia de sistemele tehnologice. Aceste proiecte sunt benefice pentru ţară, sunt benefice pentru universităţi, pentru cercetare, atât timp cât sunt derulate în mod transparent, nu secret”, a explicat Eric Schmidt.

Preşedintele Alphabet a evidenţiat importanţa consolidării securităţii cibernetice în Statele Unite, inclusiv în sistemele de apărare.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase