Home » D:News » Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog?

Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog?

Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog?
Publicat: 27.12.2017
Atunci când căutăm ghidaj pentru schimbare sau când ne dorim cu adevărat să atingem cea mai bună varianta a noastră, se pot manifesta – din obişnuinţă - câteva aşteptări nerealiste.
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, nu există aşteptări prea mari, ci doar aşteptări incorect formulate de mintea noastră şi prea strânse în chingile lui: „aşa sunt sau aşa vreau eu şi neg orice altă formă de atingere a obiectivului”.

“În viaţă, trebuie să ai răbdare. Nu poţi aştepta ca după o zi în care ai sădit toată grădina, în următoarea dimineaţă să o vezi pe toată plină de roade. Voinţa unui om de a se vindeca se reflectă în munca şi răbdarea de care dispune şi, mai ales, de încrederea pe care o va aloca persoanelor însărcinate să-l ajute. Când rezultatele nu apar, tindem să dăm vina pe toată lumea implicată, dar niciodată pe noi. Terapeutul este dator să aducă la cunoştinţă fiecărui pacient că drumul spre vindecare este lung şi anevoios, dar puţin circulat! Acesta trebuie să-l încurajeze dar nu să-i hrănească aşteptările, care se vor transforma în dezamăgiri, atunci când va realiza că după trei şedinţe, nimic nu se schimbă. Răbdarea este o virtute iar timpul, instrumentul ei de măsură”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Câteva dintre aşteptările nerealiste şi reformulările recomandate de psihologul Laura Maria Cojocaru:
 
1. AŞA NU: Să primeşti sfaturi, soluţii şi să ţi se spună ce să faci.
 
AŞA DA: “Caut să înţeleg care este drumul potrivit pentru mine şi eu decid cu responsabilitate să acţionez!”. Rolul terapeutului este să te ghideze să descoperi propriile variante, să înţelegi şi să ai încredere să alegi ceea ce ţi se potriveşte ţie individual”.
 
2. AŞA NU: Să rezolvi în 1, maxim 2 şedinţe tot ce ai construit la nivel de gândire şi comportament în 20-50 de ani.
 
AŞA DA: “Învaţ şi-mi exersez răbdarea şi acord timpul necesar schimbării depline!”
 
3. AŞA NU: Să crezi că ora de terapie săptămânală te scuteşte pe tine de aplicarea constantă a schimbărilor de gândire şi comportament în restul timpului.
 
AŞA DA: “Când am găsit drumul, eu sunt cel care va merge pe el, nu altcineva!” Exerciţiul este al tău, exersarea şi fixarea schimbării îţi aparţin!
 
4. AŞA NU: Să crezi că terapeutul îţi va oferi orice altceva decât lucrurile care ţin de profesia lui.
 
AŞA DA: “Mă informez bine în legătură cu ceea ce caut, cu ceea ce pot primi şi îmi asum deciziile luate şi respect informaţia şi timpul pe care mi le acordă terapeutul pe care eu l-am ales!”
 
5. AŞA NU: Să consideri că terapeutul tău este cel pe care-l poţi sună la orice oră din zi şi din noapte şi să-i povesteşti ore întregi diverse lucruri.
 
AŞA DA: “Conversaţia la telefon înseamnă pentru terapeutul meu timp, energie şi informaţie, deci înseamnă terapie, respectiv munceşte în afară orelor de program. Aleg să respect acest lucru şi să nu abuzez!“ Sigur că o poţi face, dar doar dacă terapeutul tău consideră că te ajută acest lucru în procesul schimbării şi-ţi precizează el clar că-l poţi suna la orice oră!
 
6. AŞA NU: Să ceri o şedinţa de hipnoză pentru a uita totul, fără să iei în calcul că uiţi şi lecţia care vine la pachet cu experienţa.
 
AŞA DA: “Renunţ să fug de situaţiile problematice, renunţ să le neg şi caut să învăţ să fac faţă neplăcerilor şi să dezvolt noi abilităţi!” Rolul hipnozei este să elibereze tensiuni, să rescrie interpretarea mentală a evenimentelor şi să relaxeze reacţia emoţională, nu să te transforme într-o legumă!
 
7. AŞA NU: Să ceri o şedinţă de hipnoză şi să spui că nu e aşa cum te aşteptai şi să negi toate efectele ei din acestă cauză, fără să te întrebi pe ce îţi bazai aşteptările dacă nu ai mai făcut niciodată până atunci hipnoză (cel puţin una real terapeutică, nu de show prin cine ştie ce “seminarii convingătoare”).
 
AŞA DA: “Accept că orice intervenţie este diferită de la o persoană la altă, că fiecare lucru necesită paşi, timp, exerciţiu şi că “bagheta magică” nu este ceva ce apare din senin, ci este ceva ce se construieşte!” Hipnoterapeutul tău este altceva decât persoana care se da în spectacol, te dă pe spate şi te transformă în ceea ce nu eşti. El este persoana care-ţi ghidează cu mare grijă emoţiile, gândurile, experienţele şi pune în inconştientul tău seminţele schimbării pe termen lung, seminţe care se potrivesc cu valorile tale cele mai curate şi sănătoase!
 
8. AŞA NU: Să te joci de-a „criticul profesionist”, cea mai periculoasă formă de abordare a vieţii pentru cei din jurul lui, dar mai ales pentru el însuşi. “Este o atitudine neconstructivă, chiar dăunătoare, deoarece “criticul profesionist” pândeşte din umbră psihologul, psihoterapeutul şi orice fel de terapeut, aşteptând momentul unei mişcări sau unui comentariu pe care să-l răstălmăcească astfel încât să-i confirme lui credinţă că toţi sunt nişte escroci. Această nevoie vine din marea lui temere că, de fapt, chiar el are nevoie de ghidajul unui specialist. Cu toate acestea, nu o va face deoarece ar trebui să accepte tacit că sistemul său de valori este eronat”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
 
AŞA DA: “În loc să caut ce nu merge, aleg să-mi concentrez atenţia pe ce există, pe ce este funcţional, pe ce pot face eu cu asta, ce resurse pot utiliza, ce noi abilităţi pot dezvolta şi ce soluţii găsesc!”. Terapeutul tău nu-şi permite să piardă timpul cu astfel de reacţii stagnante pentru că are lângă el oameni care chiar vor să facă ceva mai bun cu viaţă lor.
 
9. AŞA NU: Să rămâi „spectatorul” care apreciază doar ce nu-l scoate din zona de confort. “Acesta este persoana care urmăreşte evenimentele vieţii şi se aşteptă ca psihologul să fie persoana care are datoria să-i spună doar ce vrea el să audă. Dacă îi arată cumva că există şi alte perspective de gândire, dacă-i arată cumva că şi el este om cu gânduri, emoţii, viaţă, i se pare nelalocul lui. Pentru el, terapeutul este un fel de extraterestru robotizat care trebuie să-i accepte toate minusurile, să-l care în spate şi eventual să-l mai şi laude pentru asta”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
 
AŞA DA: “Aleg să ies din starea de confort dată de lucrurile cunoscute, aleg să răspund provocărilor vieţii şi să beneficiez de cea mai bună formulă pentru o viaţă sănătoasă mental, fizic şi emoţional!”. Terapeutul tău (orice abordare ar avea) nu este salvatorul tău necondiţionat, este persoana care te poate ghida doar dacă ceri şi vrei cu adevărat să faci o schimbare, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
 
Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) şi preşedinte şi fondator al Asociaţiei ”Generaţia Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase