Home » D:News » Am intrat într-o nouă eră ştiinţifică: China a depăşit Statele Unite într-un anumit domeniu

Am intrat într-o nouă eră ştiinţifică: China a depăşit Statele Unite într-un anumit domeniu

Am intrat într-o nouă eră ştiinţifică: China a depăşit Statele Unite într-un anumit domeniu
Publicat: 24.01.2018
Un studiu care a durat doi ani al National Science Board din Statele Unite a arătat că, pentru prima dată în istorie, China a depăşit Statele Unite în numărul de lucrări publicate, dar la alte aspecte SUA rămâne numărul 1 mondial în ştiinţă şi tehnologie.

„Raportul din acest an arată o tendinţă conform căreia Statele Unite este liderul în ştiinţă şi tehnologie conform multor parametri, dar distanţa se micşorează în anumite domenii care sunt importante pentru ţara noastră”, a precizat directoarea de la National Science Board, Maria Zuber.

Raportul bienal a fost publicat de National Science Foundation, monitorizând un număr mare de markeri ce ţin de realizările ştiinţifice, potrivit Science Alert.

Conform acestor statistici, China a eclipsat Statele Unite în ceea ce priveşte volumul de cercetare ştiinţifică. În 2016, China a publicat peste 426.000 de lucrări ştiinţifice indexate de baza de date Scopus a Elsevier, ceea ce înseamnă un procent de 18,6% din totalul lucrărilor din lume publicate în acest an. Pentru prima dată, Statele Unite ocupă locul doi, cu aproximativ 409.000 de lucrări publicate.

Nu este un avans considerabil, iar în ceea ce priveşte citările din lucrările ştiinţifice, SUA este încă înaintea Chinei, deşi niciuna nu este lider la acest parametru.

Suedia şi Elveţia produc cele mai citate publicaţii, urmate de Statele Unite, Uniunea Europeană şi China.

Avansul Chinei faţă de SUA în termeni de volum nu este constant în toate ariile ştiinţifice, iar şi alte ţări (sau entităţi politice) marchează mai bine în anumite domenii. Spre exemplu, cercetătorii din SUA şi UE produc mai multe lucrări şi obţin mai multe brevete în ştiinţele biomedicale, în timp ce China este lider în inginerie – precum şi Coreea de Sud.

În termeni de finanţe, Statele Unite este în continuare lider în finanţări, dar China nu este departe. Statele Unite a investit 496 de miliarde de dolari, iar China 408 miliarde de dolari.

„Aceste numere sunt uimitoare pentru viteza pe care o arată”, a precizat economistul Robert J. Samuelson pentru The Washington Post. „China a devenit – sau este paroape să devină – o superputere ştiinţifică şi tehnologică.. Nu trebuia să ne aşteptăm la altceva”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Una din cinci lucrări ştiinţifice despre genetică conţine erori produse de programul Microsoft Excel

8 platforme ştiinţifice fascinante disponibile gratuit online

Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei

A fost construit cel mai mare turn pentru absorbirea smogului. Noua tehnologie dă speranţe pentru rezolvarea poluării aerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase