Home » D:News » FOTO. Astronomii tocmai au văzut de ce ”este în stare” Soarele după ce i-au măsurat cel mai puternic câmp magnetic descoperit vreodată pe suprafaţa lui

FOTO. Astronomii tocmai au văzut de ce ”este în stare” Soarele după ce i-au măsurat cel mai puternic câmp magnetic descoperit vreodată pe suprafaţa lui

Publicat: 08.02.2018
În urmă cu patru ani, o pată solară gigantică a depăşit un record. Acum, astronomii au aflat că la baza acesteia stătea cel mai puternic câmp magnetic observat pe suprafaţa Soarelui.

După cinci zile de analize, cercetătorii de la Observatorul Astronomic Naţional din Japonia au ajuns la concluzia că pata gigantică (sau complexul de pete) este cauzată de circularea gazului de la de la o pată mai mică la alta, scrie Science Alert.

Complexul de pete, denumit AR1967, a apărut în februarie 2014. Cu o dimensiune de peste 180.000 de kilometri, era mai mare ca diametrul lui Jupiter (aproximativ 140.000 de kilometri). Apoi, s-a transformat în AR1990 şi a eliberat o flacără solară uriaşă pe 25 februarie 2014.

Petele solare se numesc „zone active” pentru un motiv. Arată ca nişte găuri în Soare şi sunt mult mai întunecate şi reci decât restul suprafeţei vizibile – stratul Soarelui numit fotosferă. Aceste regiuni sunt cauzate de câmpurile magnetice şi apar în perechi est-vest, cu poli opuşi.

Câmpurile magnetice sunt cele mai puternice în părţile întunecate ale petei, cunoscută ca umbră. Aici, câmpul magnetic este de aproximativ 1.000 de ori mai puternic decât fotosfera înconjurătoare şi se extinde vertical.

În regiunile mai luminoase, sau penumbra, câmpul magnetic este mai slab şi se extinde orizontal. Gazul circulă spre exterior de lungul liniilor orizontale ale câmpului magnetic din penumbra petei.

Cercetătorii japonezi Joten Okamoto şi Takashi Sakurai au analizat datele culese au analizat datele culeve de Solar Optical Telescope de pe nava spaţială HINODE. În urma acestora, au observat o semnătură chimice de atomi de fier puternic magnetizaţi. După efectuarea calculelor, au văzut că acest câmp magnetic avea o forţă de 6.250 gauss – peste dublu faţă de forţa de 3.000 gauss a unui câmp magnetic observat pe alte pete solare.

Credit: NASA/SDO

Mai mult decât atât, câmpul magnetic nu era cel din umblă (unde forţa ar trebui să fie cea mai mare), ci în regiunea luminoasă dintre cele două mari pete solare din complex (imaginea de mai sus).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şapte lucruri fascinante şi sclipitoare despre Soare care îl fac pe departe cel mai interesant corp ceresc din apropierea noastră

Experţii NASA au descoperit pe suprafaţa Soarelui o pată de dimensiuni impresionate, mai mare decât Pământul

Câmpul magnetic al Soarelui s-ar putea inversa

Liniile de forţă ale câmpului magnetic solar, surprinse pentru prima dată de NASA într-un videoclip. În mod normal, acestea nu pot fi observate cu ochiul liber – VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase