Home » D:News » Teama americanilor s-a adeverit. Chinezii şi-au prezentat noul avion invizibil. Intrat deja în serviciul armatei are, însă, un minus

Teama americanilor s-a adeverit. Chinezii şi-au prezentat noul avion invizibil. Intrat deja în serviciul armatei are, însă, un minus

Publicat: 16.02.2018
J-20, mult anticipatul avion de vânătoare stealth al Chinei, a fost prezentat şi a intrat în serviciul armatei, fiind creat pentru a contracara capacităţile lui F-22 Raptor, omologul său american.

J-20, la fel ca F-22 Raptor, are o anumită formă şi materiale avansate tehnologice pentru a minimiza semnalul radar, făcându-l greu de depistat prin modalităţile convenţionale, scrie Live Science.

Deşi este operaţional, încă nu egalează abilităţile lui F-22, conform relatărilor de la South China Morning Post, o publicaţie media importantă din Hong Kong. Două surse militare au menţionat pentru aceasta că avioanele J-20 din serviciu nu sunt echipate cu motoarele W-15 cu care au fost proiectate să zboare.

Conform relatării, motorul W-15 a explodat în 2015 în timpul unui test la sol. În schimb, avioanele operaţionale sunt echipate cu WS-10B, motoare mai slabe de la generaţia trecută de avioane de vânătoare chineze, J-10 şi J-11. Chiar şi cu îmbunătăţirile aduse pentru J-20, nu sunt suficient de puternice pentru „supercroazieră”, precum avioanele americane F-22. „Supercroaziera” este abilitatea unui avion de a accelera la viteze supersonice fără să introducă combustibil suplimentar în motoare – ceea ce ar lăsa urme şi l-ar face mai uşor detectabil.

Cel mai probabil, J-20 nu va intra în producţie în masă până când WS-15 nu este gata, ceea ce ar putea dura încă opt ani, deci China rămâne în urmă în producţia de avioane.

Doar două ţări din lume, Statele Unite şi Rusia, au avioane de generaţia a cincea. SUA are F-22 Raptor şi F-35, care încă este într-o fază de proiect. Rusia are Suhoi T-50 Pak-FA (SU-57), care de asemenea are tehnologie stealth. De asemenea, India şi Japonia au în dezvoltare avioane de vânătoare de generaţia a cincea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum a reuşit un pilot sovietic să fure un avion secret de vânătoare. Modelul aeronavei a fost preluat apoi de americani

Suedezii de la Saab îşi promovează noul avion de vânătoare prin intermediul unui videoclip spectaculos – VIDEO

Armata americană reinventează catapulta şi stârneşte invidia inamicilor cu acest dispozitiv

Mai bun si mai ieftin decat avionul de vanatoare F-22

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase