Home » D:News » ”Sărbătoarea gogoşilor”, evenimentul care face parte din tradiţia etnicilor germani din România, a avut loc la Reşiţa

”Sărbătoarea gogoşilor”, evenimentul care face parte din tradiţia etnicilor germani din România, a avut loc la Reşiţa

”Sărbătoarea gogoşilor”, evenimentul care face parte din tradiţia etnicilor germani din România, a avut loc la Reşiţa
Publicat: 15.02.2018
”Sărbătoarea gogoşilor” este o tradiţie pentru etnicii germani din Reşiţa. Cu această ocazie ei s-au întâlnit marţi seară şi au încheiat în acest fel evenimentele dedicate Faschingului, perioada ce precede intrarea în Postul Paştelui.
„În această după-amiază, la Forumul Democratic al Germanilor Caraş-Severin se desfăşoară ultima acţiune din programul de Fasching (Făşang) 2018, şi anume, sărbătoarea gogoşilor. Este o sărbătoare similară cu cea desfăşurată luni, care a fost dedicată tinerilor din comunitatea noastră, doar că acum participă adulţii. Pe lângă tradiţionalele krapfen sau croafne, cum li se spune în comunitatea germană, vom avea şi câteva momente muzicale susţinute de grupurile culturale ale FDGR Caraş-Severin”, a declarat vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel, pentru Agerpres.
 
Conform Gustarte, invitaţii la eveniment s-au delectat cu gogoşi pregătite de femeile din comunitatea de germani. Una dintre ele a împărtăşit şi reţeta după care prepară desertul „Cantităţile diferă în funcţie de numărul invitaţilor pe care îi avem. Eu vorbesc acum pentru un kilogram de făină. Mai avem nevoie şi de patru ouă, două întregi şi două le separ, drojdie lăsată la crescut, rad un pic de coajă de lămâie, pun un pic de smântână, lapte cald, în care am pus şi puţin unt. Toate acestea se frământă până se dezlipeşte aluatul de pe mâini. Se lasă la crescut şi întindem aluatul, după care cu un pahar tăiem gogoşile. Le fierbem în ulei fierbinte. Gogoşile bine făcute vor avea întotdeauna un inel mai deschis la culoare pe mijloc, după cum am învăţat de la mama şi de la bunica mea”, a spus una dintre bucătărese.
 
”Sărbătoarea gogoşilor” datează de la începutul secolului al XVIII-lea şi a fost adus de coloniştii germani din Stiria, Austria.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase