Home » D:News » Cercetătorii au găsit soluţia la ambuteiajele „fantomă” din trafic

Cercetătorii au găsit soluţia la ambuteiajele „fantomă” din trafic

Cercetătorii au găsit soluţia la ambuteiajele „fantomă” din trafic
Publicat: 03.03.2018
Există şi ambuteiaje care nu au nici un motiv aparent. Şoferii stau zeci de minute blocaţi pe şosea, înaintează în pas de melc, iar într-un final, când ies din blocaj, realizează că nu există nici o cauză vizibilă pentru problemele din trafic. Experţii numesc asta ambuteiaj „fantomă”.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au însă o explicaţie. Ei spun că e suficient ca pe o şosea plină de maşini un singur şofer să încetinească puţin, pentru ca totul să se transforme într-un coşmar: şoferul din spatele său va încetini mai mult, cel de după el şi mai mult şi tot aşa, până când coloana de maşini se va opri complet.

Experţii de la MIT afirmă că au găsit o soluţie la ambuteiajele „fantomă”: aşa-numita sincronizare bilaterală. Altfel spus, şoferii trebuie să păstreze o distanţă egală faţă de maşina din faţă şi faţă de cea din spate. În acest fel, efectul de încetinire nu va mai fi amplificat de autoturismele din spatele primei maşini ce reduce viteza, potrivit Live Science.

Soluţia este însă greu de pus în practică, în condiţiile în care mulţi şoferi obişnuiesc să conducă foarte aproape de vehiculul din faţă.

Citeşte continuarea pe rfi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase