Prima pagină D:News

Un cercetător a trecut de la extaz la dezamăgire totală: după ce credea că a realizat o mare descoperire a aflat că de fapt a redescoperit planeta Marte

Alexandru Voiculescu 03.23.2018 | ● Vizualizări: 1517
Credit: Pixabay     + zoom
Galerie foto (2)

Câteodată crezi că ai făcut o descoperire revoluţionară, doar să afli că ai redescoperit roata. Sau în cazul lui Peter Dunsby, cosmolog la Universitatea Cape Town, Africa de Sud, ai redescoperit planeta Marte.

Cercetătorul a publicat o lucrare în The Astronomers Telegram, un instrument prin care astronomii pot comunica cu alţi cercetători şi îşi pot publica descoperirile, în care spunea că a detectat un obiect luminos transzitoriu, scrie Science Alert.

Era atât de luminos încât credea că a descoperit ceva incredibil pe cer. A folosit un telescop de refracţie de 80 de milimetri pe 20 martie, între orele 1:00 şi 3:45am.

„Obiectul de tranziţie este cea mai luminoasă stea din câmp. Observaţiile viitoare sunt încurajate pentru a stabili natura acestui obiect foarte luminos”, scria cu entuziasm Dunsby în lucrarea sa.

În următoarele minute, a realizat probabil că nu era primul care observase acest obiect. Era, de fapt, planeta noastră vecină Marte.

O altă postare după 40 de minute explică greşeala: „obiectul denumit ATel 11448 a fost identificat ca fiind Marte. Sincerele noastre scuze pentru relatarea de mai devreme”.

Având în vedere că planetele din Sistemul nostru Solar se mişcă destul de mult pe cerul Pământului, acestea pot fi confundate cu stelele aflate la milioane de ani lumină.

Pe contul de Twitter, The Astronomer's Telegram a glumit pe seama descoperirii, oferindu-i următoarea diplomă pentru descoperirea planetei Marte.

Aceasta este o întâmplare care confirmă că şi oamenii foarte inteligenţi şi educaţi, precum un profesor de cosmologie, pot face greşeli flagrante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Întrecerea pentru colonizarea Planetei Roşii. Putin anunţă că Rusia va lansa prima misiune către Marte: ''Specialiştii noştri vor încerca să amartizeze navele lângă poli''

Mars 2020, roverul care ar putea descoperi primele semne ale vieţii extraterestre

2019 ar putea fi anul în care prima navă va pleca spre Marte

Giganticul telescop James Webb ar putea dezvălui secretul Planetei Roşii