Home » D:News » Şahul, ”materie” obligatorie pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi

Şahul, ”materie” obligatorie pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi

Şahul, ”materie” obligatorie pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi
Publicat: 28.03.2018
Una dintre ”materiile” obligatorii pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi este şahul. Disciplina nu este studiată doar de cei 135 de studenţi, ci şi de profesori din toată ţara care simt nevoia să se recalifice.

Şahul se studiază la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, singura instituţie la care sportul minţii este obligatoriu. 135 de studenţi din anul 1 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport participă la cursul organizat în premieră la universitatea gălăţeană, printre aceştia afându-se şi tineri care nu au jucat niciodată şah, scrie Mediafax.

Cursul de şah se desfăşoară în cel de al doilea semestru al primului an de studiu la Facultatea de Sport. În total sunt 14 săptămâni în care studenţii învaţă tainele acestui sport. Printre participanţi sunt şi persoane care nu ştiu regulile de bază ale şahului.

„Cursul de şah se desfăşoară în semestrul 2, sunt în total 28 de ore de studiu, câte două ore pe săptămână. Participă 135 de studenţi din anul 1 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. La final, în foaia matricolă o să apară şi disciplina şah. Avem şi studenţi care au luat-o de la zero, la începutul cursului nu ştiau să mute piesele. Avansăm, facem şi teorie, strategie, dar şi practică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul universitar Lucian Oprea.

Foarte mulţi studenţi au învăţat să joace şah în primele ore de curs de la facultate. Acum ei spun că vor să aprofundeze acest sport şi, eventual, să-l transforme într-o profesie, chiar dacă multe dintre persoanele din jur nu înţeleg pasiunea pentru şah.

„Este un modul despre care nu ştiam înainte să vin la facultate, m-a luat prin surprindere, mai ales că eu sunt începătoare, acum învăţ regulile sportului. Este pasionant, un joc al minţii, încă nu am câştigat nici o partidă dar nu este timpul pierdut. Nu râdem unii de alţii atunci când pierdem, suntem mulţi începători. Toată lumea mă întreabă de ce fac şah şi le spun că este un sport care presupune eleganţă, inteligenţă, viziune, care ajută în viaţă, ne învaţă să luăm deciziile corecte. Eu doresc să fiu profesoară de sport, poate viaţa îmi va fi legată şi de şah, nu se ştie, poate mă prinde acest joc”, povesteşte studenta Ioana Manole.

Alexandru Ursu are 19 ani şi este din judeţul Vaslui. El spune că a fost reticent când a aflat că va studia sportul minţii la universitate, însă acum joacă şah de plăcere cu prietenii de la căminul studenţesc.

„Când am aflat că o studiez şahul la facultate, m-am gândit că o să fie o problemă, că o să râdă lumea de mine. După primele cursuri, mi-am dat seama că greşeam, şahul chiar este un sport al minţii, te ajută să fii disciplinat, atent, să ştii că fiecare mutare produce efecte. Sunt chestii care îmi vor servi în viaţă. Sunt începător, jucam şah cu prietenii foarte rar. Acum însă mă duc la cămin şi jucăm şah, la fel când plec la mine acasă, la Bârlad, acolo am un şah de la bunicul meu. Cei mai mulţi se miră când le spun de şah dar nu ştiu ce pierd”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Alexandru Ursu, student.

„Eu cred că poţi trăi de pe urma şahului, ca instructor sau ca jucător. Poţi trăi din orice pasiune chiar dacă mulţi nu te încurajează.Niciodată să nu spui niciodată. Eu, de exemplu, am ajuns la Facultatea de Sport din Galaţi în mod surprinzător. Am dorit să merg în Poliţie, am picat, am încercat la Universitatea Iaşi, am picat, şi am ajuns la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, nu regret, ba dimpotrivă”, a precizat Alexandru Ursu.

Febra şahului s-a extins şi la cadrele didactice din Galaţi. În cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la UDJ există un curs de recalificare pentru profesorii din învăţământul preuniversitar care vor să obţină o diplomă în domeniu. La acest curs participă 53 persoane venite din toată ţara iar printre cele opt module aferente jocurilor sportive, două sunt dedicate şahului fiind vorba despre „Metodica predării şahului” şi Elemente de tactică şi strategie în şah”

„În cadrul facultăţii avem şi un curs de conversie profesională pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, care doresc să obţină o diplomă de licenţă în specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă. Cursul ţine doi ani iar la final participanţii primesc o diplomă, pe care apare şi specializarea şah”, a declarat Lucian Oprea.

După câţiva ani, profesorii de la UDJ Galaţi vor evalua rezultatele obţinute la cursurile de şah şi vor stabili dacă programul trebuie să fie extins, redus sau anulat.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase