Home » D:News » Ce alimente pot provoca stres. Ce n-ar trebui să mânânci sau să bei

Ce alimente pot provoca stres. Ce n-ar trebui să mânânci sau să bei

Ce alimente pot provoca stres. Ce n-ar trebui să mânânci sau să bei
Publicat: 12.04.2018
De stres nu putem scăpa, este una dintre problemele majore cu care se confruntă oamenii în secolul vitezei, dar sunt lucruri pe care oricine le poate face ca să nu alimenteze această maladie.

Cu toate că sunt multe moduri sănătoase în care prin care stresul poate fi combătut- printre care şi meditaţia şi activităţile fizice – alimentaţia joacă un rol important în ţinerea stresului sub control.

Când eşti ocupat, agitată sau treci printr-o perioadă aglomerată este indicat să consumi alimente care te energizează – nu să contribui la sporirea cantităţii de hormoni ai stresului.  În doze mari, cortizolul şi andrenalina, contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viaţa ta, de la digestie până la somn.

 Adrenalina îţi creşte pulsul, tensiunea şi sporeşte depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creşte nivelul zahărului (glucozei) din sânge, creşte capacitatea de utilizare a glucozei de către creier şi, în egală măsură, creşte disponibilitatea subtanţelor menite să repare ţesuturile.

Astfel, îţi este foame mai des şi consumi mai multă mâncare decât ai nevoie de fapt. Adaugă la asta şi capacitatea cortizolului de încuraja depozitarea grăsimilor, lipsă exerciţiilor fizice şi alegerile alimentare nepotrivite – şi obţii reţeta ideală pentru luarea în greutate  şi o serie de probleme de sănătate grave mai târziu.

Iată cum poţi reduce starea de stres.

1. Evită băuturile energizante şi cele pe bază de cafea

Când eşti stresată ultimul lucru de care au nevoie organismul şi creierul tău este o doză de cofeină, mai ales alături de o porţie de sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză. Deşi un capuccino sau un energizant îţi oferă un boost de energie la început, după o perioadă va urma şi senzaţia de „cădere”, care te va face să te simţi agitată şi deprimată. Dacă pe parcursul zilei consumi prea multe astfel de băuturi, când vine timpul să te culci te vei simţi extenuată şi vei avea probleme să adormi – în plus, te vei simţi chiar mai stresată.

Cofeina determină  şi creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.

Citeşte continuarea pe CSID.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase