Home » D:News » Cauzele, simptomele şi tratamentul în cazul esofagitei

Cauzele, simptomele şi tratamentul în cazul esofagitei

Cauzele, simptomele şi tratamentul în cazul esofagitei
Publicat: 17.04.2018
Esofagul face parte din tractul digestiv şi reprezintă un tub prin care mâncarea ajunge din gură în stomac. Esofagita este o inflamaţie a mucoasei ce căptuşeşte esofagul care se poate manifesta prin dificultate la înghiţire sau durere toracică. Cauze ale esofagitei pot fi refluarea acidului din stomac, infecţii, alergii sau consumul anumitor medicamente. Tratamentul depinde de factorul declanşator şi de severitatea inflamaţiei.

Simptome

• Dificultate la înghiţire (disfagie)
• Durere la înghiţire (odinofagie)
• Durere toracică retrosternală, ce apare în timpul mesei
• Mâncare impactată în esofag
• Arsuri (pirozis)
• Regurgitaţii
• La infanţi şi copii mici, se poate manifestă prin dificultăţi de hrănire şi întârziere în creştere

 Cauze ale esofagitelor:

– esofagită de reflux: apare în situaţia refluării frecvente a sucului gastric în esofag, determinând inflamaţia ţesutului de la acest nivel; sfincterul esofagian inferior funcţionează că o valvă care împiedică conţinutul acid din stomac să intre în esofag; când există defecte de închidere a acestui sfincter, apare boala de reflux gastroesofagian.
– esofagita eozinofilică:  reprezintă o inflamaţie a ţesutului esofagian determinată de acumularea de eozinofile la acest nivel. Eozinofilele sunt celule sangvine cu rol în declanşarea reacţiilor alergice. Această afecţiune poate fi declanşată de alergeni alimentari (lapte, ouă, grâu, soia etc.) sau de refluxul acid. Aceşti pacienţi pot asocia şi alte tipuri de alergii non-alimentare, precum alergiile respiratorii.
– esofagită limfocitară: apare în urma acumulării de limfocite la nivelul ţesutului esofagian, limfocitele fiind celule sangvine cu rol în imunitate.
– esofagită indusă medicamentos: multiple medicamente orale pot leza mucoasa esofagiana dacă rămân în contact cu aceasta prea mult timp. De aceea, se recomandă ca majoritatea comprimatelor să se înghită cu multă apă. Medicamente ce pot determina apariţia esofagitei sau chiar a ulcerelor esofagiene sunt: antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, naproxen, diclofenac etc), antibiotice (tetraciclină, doxiciclină), bifosfonaţi, chinidină.

Citeşte continuarea pe CSID.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase