Home » D:News » Premieră medicală în România: la Cluj-Napoca au avut loc intervenţii cardiace minim invazive

Premieră medicală în România: la Cluj-Napoca au avut loc intervenţii cardiace minim invazive

Premieră medicală în România: la Cluj-Napoca au avut loc intervenţii cardiace minim invazive
Publicat: 18.04.2018
O echipă mixtă de medici din România, Italia şi Georgia au efectuat, duminică şi luni, în premieră naţională într-un spital public, la Institutul Inimii Cluj-Napoca, mai multe operaţii cardiace minim invazive, care scurtează suferinţa şi perioada de recuperare a pacienţilor.

Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, membru al echipei care a realizat intervenţiile, a declarat, luni, presei, că astfel de intervenţii minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar şi interes din partea chirurgilor.

”Este un proiect pe care, de doi ani, vreau să îl introduc la Cluj, un proiect de chirurgie minim invazivă la Institutul Inimii, în premieră naţională deoarece este primul de acest gen din spitalele publice din România. Este vorba despre efectuarea aceloraşi tipuri de operaţii pe care le facem în mod obişnuit prin sternotomie mediană, dar pe care le facem acum prin incizii mici care să reducă mult suferinţa pacientului post-operator şi complicaţiile post operatorii, iar recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, costurile vor fi mai mici, prin spitalizarea mai redusă. Astfel de intervenţii minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar şi interes din partea chirurgilor, de a se dedica acestui tip de chirurgie care este una a viitorului”, a spus Molnar.

Intervenţiile minim invazive au fost realizate duminică şi luni de o echipă mixtă de medici români de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, din Georgia şi Italia.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase