Home » D:News » Simptomele cancerului de vezică ce ar trebui să ne aducă la doctor

Simptomele cancerului de vezică ce ar trebui să ne aducă la doctor

Simptomele cancerului de vezică ce ar trebui să ne aducă la doctor
Publicat: 28.05.2018
Cancerul de vezică urinară – denumit în limbaj de specialitate cancer urotelial – este pe locul 5 ca incidenţă dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume, în acelaşi timp înregistrându-se peste 165.000 de decese.

Conform ultimelor statistici Globocan, în România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri, însă 1.471 dintre bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului. Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.

“Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”, declară dr. Polixenia Iorga.

Luna mai este luna de Luptă Împotriva Cancerului de Vezică Urinară, iar Asociaţia Sănătate pentru Comunitate, împreună cu European Cancer Patient Coalition, derulează o campanie de informare centrată pe prevenţie, respectiv reducerea riscurilor şi evitarea factorilor care încurajează apariţia cancerului urotelial.

Dacă sunteţi afectat de infecţii urinare frecvente, mai ales dacă sunteţi fumător, dacă urinaţi cu sînge, chiar în cantitate mică, mergeţi la medic. Nu abordaţi aceste aspecte superficial, nu vă autotrataţi. Faceţi anual o urocultură şi o ecografie de control, pentru a exclude prezenţa tumorilor. În plus, infecţiile urinare repetate şi netratate pot mări riscul de cancer urotelial. Riscul este cu atât mai mare cu cât numărul de ani în care aţi fumat creşte.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase