Home » D:News » Exerciţiile fizice au numeroase beneficii, dar în exces pot pune sănătatea în mare pericol: un adolescent din SUA a aflat acest lucru pe pielea lui

Exerciţiile fizice au numeroase beneficii, dar în exces pot pune sănătatea în mare pericol: un adolescent din SUA a aflat acest lucru pe pielea lui

Exerciţiile fizice au numeroase beneficii, dar în exces pot pune sănătatea în mare pericol: un adolescent din SUA a aflat acest lucru pe pielea lui
Publicat: 06.06.2018
Antrenamentul cu greutăţi aduce numeroase beneficii, inclusiv reducerea riscului apariţiei depresiei şi a bolilor cardiovasculare. Dar antrenamentele prea dure, peste capacitatea fizică, pot duce la un dezastru, aşa cum a aflat Jared Shamburger, un tânăr de 17 ani din Texas.

Acesta a fost diagnosticat cu rabdomioliză în urma simptomelor rezultate după un antrenament, scrie Science Alert.

Tatăl şi fratele său merg la sală de ani de zile, dar el abia a început. „Trebuie să-i prind din urmă şi să fiu mare ca ei”, a precizat Jared. „Trebuie să mă antrenez dur”. Aceasta a fost o greşeală.

Deşi este normal ca după antrenament să se instaleze febra musculară dacă nu te-ai antrenat, în cazul lui Jared aceasta nu se ameliora. „Totul durea. Durea la atingere. Era umflat”, a adăugat Jared.

După ce a căutat simptomele online (nu e recomandat), mama sa a găsit informaţii despre rabdomioliză. Condiţia apare atunci când ţesutul muscular este deteriorat, se inflamează şi începe să se dezintegreze, eliberând diverse molecule în sânge. Printre acestea se găseşte o proteină numită mioglobină, care de obicei are rolul de a lega fierul şi oxigenul din ţesutul muscular. Când ajunge în sânge, se poate aduna în rinichi, putând duce la insuficienţă renală dacă nu este tratată.

De asemenea, muşchii distruşi pot elibera diverşi ioni şi enzime, care pot afecta ritmul cardiac şi pot cauza alte probleme în organism, precum un nivel scăzut de calciu.

În afară de dureri musculare, simptomele mai includ vărsături, confuzie, aritmie şi urină închisă la culoare.

Tratamentul presupune de obicei cantităţi ridicate de fluid intravenos şi odihnă. În cele mai grave situaţii, pacienţii sunt nevoiţi să facă dializă.

Jared a fost internat timp de cinci zile.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Este yoga un antrenament aerobic?

Un grup de cercetători au ajuns la concluzia că un anumit tip de antrenament ajută cel mai mult la eliberarea de stres

Sport în 60 de secunde? Un singur minut de antrenament poate fi destul de bun. ”Rezultatele au fost similare cu cele de la un antrenament de anduranţă”

Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru antrenament?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase