Home » D:News » Conţinutul video domină topul preferinţelor în căutările online ale copiilor

Conţinutul video domină topul preferinţelor în căutările online ale copiilor

06.06.2018
Conţinutul video domină topul preferinţelor în căutările online ale copiilor
Conţinutul video a reprezentat 17% din căutările copiilor din ultimele luni, arată cel mai recent raport publicat luni de Kaspersky Lab, despre activităţile online ale copiilor, bazat pe statistici anonime din soluţiile Kaspersky Lab cu modul de control parental activat.

Studiul se bazează pe statistici anonime din soluţiile Kaspersky Lab pentru PC-uri Windows şi Mac-uri, care au activat un modul de control parental şi din Kaspersky Safe Kids, un serviciu pentru dispozitive Windows, Mac, iOS şi Android, scrie Mediafax.

„Raportul prezintă rezultatele căutărilor în cele mai folosite zece limbi în ultimele şase luni. Datele arată că cea mai căutată categorie (17%) de către copii este cea audio şi video – incluzând orice conţinut video, servicii de streaming, video blogger, seriale şi filme. Locurile doi şi trei sunt ocupate de traduceri (14%) şi site-uri de comunicare (10%), iar demn de remarcat este faptul că site-urile de jocuri se situează abia pe locul al patrulea, generând doar 9% din căutări”, arată raportul.

Autorii studiului spun că se poate observa o diferenţă în căutări în ceea ce priveşte limba de căutare a informaţiilor din mediul online, site-urile video şi de muzică fiind căutate de regulă în engleză, ceea ce se explică prin faptul că majoritatea filmelor, serialelor şi formaţiilor muzicale au denumiri în limba engleză.

„Copiii vorbitori de limbă spaniolă fac mai multe căutări pentru site-uri de traduceri, în timp ce serviciile de comunicare sunt căutate cel mai mult în Rusia. Copiii care vorbesc limba chineză caută mai mult decât orice altă naţionalitate servicii de educaţie, iar copiii vorbitori de limba franceză sunt cei mai interesaţi de sport şi site-uri de jocuri”, arată studiul.

„Copiii din diverse ţări au interese şi comportamente online diferite, însă elementul comun îl reprezintă nevoia de a fi protejaţi de un conţinut potenţial dăunător. Copiii care caută conţinut animat ar putea să deschidă accidental un material video pornografic sau ar putea să caute la început filmuleţe inofensive şi să ajungă, din greşeală, pe site-uri cu un conţinut violent, ambele lucruri putând avea un impact negativ pe termen lung asupra lor”, spune Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab.

Specialiştii Kaspersky Lab spun că, pentru ultimele 12 luni, site-urile de comunicare precum cele de social media, mesagerie sau de e-mail, au fost cele mai populare pagini vizitate de computerele cu modulul de control parental activat – utilizatorii au vizitat aceste site-uri în 60% dintre cazuri, în perioada urmărită.

Pe locul doi în clasamentul celor mai vizitate site-uri de utilizatori este cea „software, audio şi video” (22%), site-urile cu un astfel de conţinut devenind mai populare decât anul trecut, când au fost a cincea categorie, cu 6%. A treia poziţie din top este ocupată de site-uri cu informaţii despre alcool, tutun şi droguri (6%), ceea ce este o noutate faţă de anul trecut.

„Tendinţa de mobilitate este subliniată din nou de cifrele pentru site-urile de jocuri, care ocupă acum abia locul al patrulea pe listă, cu 5%. Copiii continuă să manifeste o preferinţă pentru jocurile pe dispozitive mobile comparativ cu cele pe computer, prin urmare popularitatea acestora din urmă va continua să scadă în perioada următoare”, arată studiul.

Soluţiile Kaspersky Total Security şi Kaspersky Internet Security includ un modul de control parental care îi ajută pe părinţi să îşi protejeze copiii de ameninţările online şi blochează site-urile şi aplicaţiile cu un conţinut inadecvat. La rândul ei, soluţia Safe Kids le permite părinţilor să monitorizeze ce fac, văd sau caută online copiii pe toate dispozitivele şi le oferă sfaturi despre cum îi pot ajuta să fie în siguranţă în mediul online.