Home » D:News » Un muzeu dedicat băuturii naţionale, votca, va fi deschis la Varşovia

Un muzeu dedicat băuturii naţionale, votca, va fi deschis la Varşovia

Un muzeu dedicat băuturii naţionale, votca, va fi deschis la Varşovia
Publicat: 07.06.2018
Un muzeu dedicat băuturii naţionale, votca, va fi deschis, în iunie, la Varşovia şi va prezenta lunga istorie, de peste 500 de ani, a producţiei acestei băuturi pentru care Polonia este celebră, potrivit AFP.
Muzeul va funcţiona în clădirile din cărămidă roşie ale unei foste mari distilerii, Koneser, datând din secolul al XIX-lea, dar închisă în urmă cu 30 de ani, informează Mediafax.
 
De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2004, lucrurile sunt clare pentru puriştii de pe malurile Vistulei (fluviul care străbate Polonia), inclusiv din punct de vedere juridic: se poate folosi apelativul „votcă poloneză” doar pentru o băutură fabricată pe sol polonez, din cartofi sau alte tipuri de cereale din regiune, după reţete tradiţionale şi norme locale.
 
„Polonia este leagănul acestei băuturi. Am învăţat distilarea cu alambicul, tehnică vestică (…) iar abia o sută de ani mai târziu a ajuns votca în Rusia”, a subliniat Andrzej Szumowski, preşedinte al fundaţiei Polska Wodka.
 
În cele cinci spaţii amenajate în vechile ateliere, ale căror podele sunt acoperite cu lemnul provenind din vechi butoaie de votcă,vizitatorul este invitat la o călătorie interactivă în timp, prin epoca alchimiştilor şi vracilor, prin hanuri şi conace, epoca industrializării, comunism şi timpuri moderne.
 
Conceptul aparţine unui studio de arhitecţi care s-a ocupat de alte două muzee celebre din Varşovia, cel dedicat istoriei evreilor din Polonia şi cel al Insurecţiei de la Varşovia.
 
În preţul biletului pentru vizitare – aproximativ 10 euro – intră şi degustare de votcă.
 
Muzeul este interzis persoanelor sub 18 ani, cu excepţia celor însoţiţi de adulţi.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase