Home » D:News » BACALAUREAT 2018 | Subiecte şi barem la MATEMATICĂ şi ISTORIE, proba obligatorie a profilului

BACALAUREAT 2018 | Subiecte şi barem la MATEMATICĂ şi ISTORIE, proba obligatorie a profilului

Publicat: 27.06.2018
BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, va fi susţinută, miercuri, de absolvenţii de clasa a XII înscrişi la examenul de Bacalaureat 2018.

BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Click pe linkurile de mai jos pentru a vedea subiectele şi baremele pentru toate profilurile, la Bacalaureat 2018:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

BAREM MATEMATICA BACALAUREAT 2018, TEHNOLOGIC

BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Update 2 – La proba de matematică de astăzi, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de rezolvat, printre altele, cerinţe legate de matrice, polinom şi ecuaţii exponenţiale.

„La punctul III au fost clasice, derivate, logaritmi , integrale, ca de obicei. Cred că o să iau în jur de 7-8. Am făcut meditaţii, m-am pregătit şi tot mi s-a părut greu. Tuturor li s-a părut destul de greu”, a spus o elevă care a susţinut, miercuri, proba la Matematică, citată de Mediafax

Update 1 – Absolvenţii de clasa a XII-a care susţin, astăzi, examenul de istorie la Bacalaureat 2018 au avut de răspuns în scris, printre altele, la cerinţe despre domnia lui Ştefan cel Mare, perioada paşoptistă şi Tratatul de la Paris, înfiinţarea României Mari şi Războiul Rece. Totodată, ultimul subiect, eseul, a fost despre instaurarea regimurilor totalitariste postbelice în Europa şi în România.
 
„Mă aşteptam să fie mai uşor. La ce ai dat? La istorie. Subiectul III mi s-a părut un pic mai greu, ne-a picat totalitarismul, dar a fost ok, m-am descurcat. Am scris, am scris, am scris la fiecare subiect. Luni a fost mai bine. Am făcut tot şi mă aştept la o notă destul de mare. Mâine dau la Georgrafie şi cred că o să mă descurc. M-am pregătit extrem, extrem de mult. Consider că aş fi putut să dau mai mult, însă cred că e o etapă de maturizare pentru fiecare”, a declarat o elevă, care a susţinut miercuri proba la Istorie.
 
La prima sesiune de Bacalaureat 2018 s-au înscris 136.871 de elevi, dintre care 118.856 sunt absolvenţi ai promoţiei 2018, iar 18.015 de absolvenţi provin din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale.

Absolvenţii de clasa a XII-a susţin în 440 de centre de examen a două probă de la Bacalaureat 2018, cea obligatorie a profilului – matematică sau istorie.

BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. În funcţie de secţiile la care au urmat cei patru ani de liceu, absolvenţii vor trebui să rezolve subiecte  de matematică pentru profilurile real, mate-info, pedagogic, tehnologic şi ştiinţele naturii, respectiv istorie pentru profilul uman.

Anul trecut, la proba de istorie a examenului de Bacalaureat, elevii au primit la subiectul al treilea România postbelică (perioada comunistă). La subiectul al doilea elevii au avut de rezolvat o cerinţă legată de Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar, iar o alta a fost ca elevii să argumenteze printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală. Totodată, au mai avut de prezentat acţiunile diplomatice ale domnitorilor (Politica externă la Mircea Bătrân. Iancu de Hunedoara – acţiuni militare) şi să precizeze o asemănare între instituţiile din spaţiul extracarpatic în secolul al XVI-lea.
 
BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. În 2017, la Mate 1, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de rezolvat la primul subiect numere complexe, funcţie, ecuaţie cu logaritmi, probabilitate, mediană, demonstraţie din trigonometrie. La subiectul al doilea au avut sistem cu matrice şi lege de compus, iar la al treilea derivate şi integrale.
 
Şi la proba de miercuri a examenului de Bacalaureat 2018, accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
 
BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru, anunţă Ministerul Educaţiei.
 
Joi, absolvenţii de clasa a XII-a susţin ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere, în funcţie de specializare.
 
Pe 4 iulie, până la ora 12:00, vor fi afişate primele rezultate, urmând apoi depunerea contestaţiilor între orele 12:00 şi 16:00.
 
BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
 
Elevii care nu promovează examenul de Bacalaureat din prima sesiune pot să se înscrie în perioada 10-13 iulie pentru a doua sesiune de examen.
 
În privinţa regulilor de organizare, în sălile de examen nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. Totodată, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Potrivit regulilor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

BACALAUREAT 2018. Subiecte şi barem MATEMATICĂ şi ISTORIE. În plus, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2018:
 
– 25 iunie: probă scrisă la Limba şi literatura română – (proba Ea)
 
– 26 iunie: proba scrisă la Limba şi literatura maternă – (proba Eb)
 
– 27 iunie: proba obligatorie a profilului (proba Ec)
 
– 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (proba Ed)
 
– 4 iulie: afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
 
– 5 – 8 iulie: rezolvarea contestaţiilor
 
– 9 iulie: afişarea rezultatelor finale BAC 2018
 
CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2018, A DOUA SESIUNE:
 
– 20 august – probă scrisă la Limba şi literatura română – (proba Ea)
 
– 21 august – proba scrisă la Limba şi literatura maternă – (proba Eb)
 
– 22 august – proba obligatorie a profilului (proba Ec)
 
– 23 august – proba la alegere a profilului şi specializării (proba Ed)

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase