Home » D:News » Steagul secuiesc este subiectul redeschiderii galeriei de artă Future Museum, în două lucrări semnate de Vilmos Koter

Steagul secuiesc este subiectul redeschiderii galeriei de artă Future Museum, în două lucrări semnate de Vilmos Koter

Steagul secuiesc este subiectul redeschiderii galeriei de artă Future Museum, în două lucrări semnate de Vilmos Koter
Publicat: 04.07.2018
Vernisajul expoziţiei "Our story is better than yours", a artistului Vilmos Koter, ce prezintă două meditaţii pe tema steagului secuiesc, va marca, vineri, redeschiderea galeriei de artă Future Museum de la Centrul Ceh din Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziţia „Our story is better than yours” se deschide vineri, la ora 18.00, la galeria Future Museum de la Centrul Ceh din Bucureşti. Vernisajul artistului Vilmos Koter aduce în faţa publicului bucureştean două lucrări inedite, realizate special pentru evenimentul din Capitală. Pe de o parte este „Plaything of power”, o instalaţie de 3,5 metri, pe de alta, două fotografii formează lucrarea „What if …?”, scrie Mediafax.

Instalaţia „se referă la multiplele straturi care formează relaţia de lungă durată dintre români şi secui şi la tensiunea care este întreţinută de ambele grupuri. Cum este şi în cazul altor naţionalităţi cum ar fi scoţienii, bascii, catalanii sau kurzii, dorinţa de a avea o anumită autonomie se găseşte şi în cazul secuilor, autonomie care le-a fost promisă cu ocazia Marii Uniri din 1918. Ca să poată lupta pentru cauza secuilor, un simbol vizual unificator a fost strategic necesar. Aşadar, steagul secuiesc a apărut ca formă de reprezentare a Consiliului Naţional Secuiesc, o platformă politică care promovează autonomia secuilor”, arată comunicatul.

Demersul redă modul în care Koter creează, oferind „o prelungire a lucrărilor sale anterioare, bazate pe gesturi minimaliste şi comentarii vizuale asupra lumii înconjurătoare şi problemelor sociale cu care ne confruntăm”, arată realizatorii.

„What if…?” , cea de-a doua lucrare din expoziţie, este alcătuită din două fotografii, înfăţişând momentul în care steagul secuiesc a fluturat în faţa Palatului Victoria în timpul protestelor #rezist. Printre întrebările pe care le actualizează lucrarea, comunicatul propune „de ce prezenţa acestui steag este ofensatoare în acest context, pe când prezenţa altor steaguri nu? Această parte a expoziţiei ridică astfel de întrebări care provoacă privitorul să dea propriile răspunsuri, în funcţie de părerile şi cunoştinţele fiecăruia”.

Artistul Vilmos Koter este originar din Miercurea Ciuc. Situată în centrul României, această zonă este populată de majoritatea secuilor de pe teritoriul ţării, ei fiind un grup etnic maghiar distinct. Crescând şi locuind în această zonă, Koter se foloseşte de arta „pentru a interpreta subtil problemele cu care se confruntă locuitorii acestui teritoriu”, arată comunicatul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase