Home » D:News » Costurile şi avantajele embrionilor criogenaţi

Costurile şi avantajele embrionilor criogenaţi

Costurile şi avantajele embrionilor criogenaţi
Publicat: 30.07.2018
Pentru multe cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală, fertilizarea in vitro este una dintre soluţiile care poate da rezultate, fie de la prima încercare, fie după proceduri repetate. În laborator, specialiştii embriologi obţin embrioni din ovulele şi spermatozoizii recoltaţi de la membrii cuplului sau de la donatori. Embrionii pot fi transferaţi imediat sau la un ciclul ulterior. Dacă nu sunt transferaţi imediat, embrionii trec prin procedura de crioprezervare sau mai simplu congelare.
Păstraţi în condiţii speciale, embrionii congelaţi pot fi implantaţi la un ciclul ulterior şi astfel, se poate obţine o sarcină mult aşteptată. Există cupluri care obţin mai mulţi embrioni: unii vor fi implantaţi şi se vor dezvolta în bebeluşi sănătoşi. Restul vor fi păstraţi pentru o eventuală implantare ulterioară, în funcţie de dorinţa fiecărui cuplu de a avea unul sau mai mulţi copii. Am stat de vorbă cu medicul Irina Oproiu, medic specialist ginecolog, cu supraspecializare FIV şi cu medicul Anca Coricovac, medic primar ginecolog şi embriolog, care ne-au explicat procedura de congelare a embrionilor, avantajele acesteia şi ce presupune implantarea ulterioară, la distanţă chiar şi de câţiva ani de la obţinerea embrionilor. În plus, am aflat şi părerea unui cuplu care a recurs la această procedură.
 
Embrionii congelaţi: avantajele procedurii
CSÎD: Care sunt avantajele congelării embrionilor?
 
Dr. Irina Oproiu: Crioconservarea embrionilor obţinuti prin fertilizare in vitro este posibilă de peste 30 de ani, dar metodele şi performanţele acesteia nu au fost mereu aceleaşi. În ultimul timp, embrionii pot fi crioprezervaţi prin metode foarte eficiente. Aceasta înseamnă ca marea majoritate a acestora supravieţuiesc congelării şi îşi reiau evoluţia dupa dezgheţare, fără să fie afectaţi.
 
Principalul scop al congelării embrionilor este acela de a evita un nou tratament hormonal şi o nouă procedură de fertilizare in vitro în cazul în care prima procedură FIV nu se finalizează cu succes. Chiar şi atunci când prima procedură are succes, embrionii merită păstraţi pe termen lung, pentru conceperea unui alt copil. În unele cazuri, toţi embrionii obţinuti într-un ciclu de tratament sunt congelaţi, din cauza unor circumstanţe medicale care ar putea afecta şansa de succes sau ar avea riscuri crescute în sarcină.
 
Procedurile de transfer în uter al embrionilor crioprezervaţi sunt simple, bine tolerate şi mult mai puţin costisitoare faţă de procedurile FIV complete, care implică tratament hormonal, prelevări de celule reproductive şi fertilizarea lor în laborator. Sumarizând, beneficiile crioconservării embrionilor sunt reducerea complexităţii riscurilor şi costurilor procedurilor reproductive ulterioare.
 
Continuarea pe CSID
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase