Home » D:News » Complicaţiile diabetului zaharat – simptome, analize şi prevenire

Complicaţiile diabetului zaharat – simptome, analize şi prevenire

Complicaţiile diabetului zaharat – simptome, analize şi prevenire
Publicat: 07.09.2018
Diabetul afectează astăzi 1 din 10 români, iar controlul periodic al glicemiei nu este singurul test de care trebuie să se preocupe bolnavii.

Pacienţii care suferă de această afecţiune trebuie „să se împrietenească” atât cu diabetologul, cât şi cu medicul oftalmolog, cardiolog şi nefrolog, asta pentru a preveni multiplele complicaţii asociate cu această boală.

Diabetul este o tulburare a organismului asociată cu o glicemie peste limitele normale. Boala afectează toate categoriile de vârstă şi este considerată una dintre cele mai grave afecţiuni cronice, din perspectiva faptului că nu există un tratament care să o „vindece”, ci doar metode  care o ţin sub control şi îi opresc evoluţia, la care se adaugă şi o serie de alte complicaţii la nivelul ochilor, inimii, rinichilor şi de ordin neurologic.

Cauzele diabetului sunt diverse, de la moştenire genetică, la un stil de viaţă dezordonat, sedentarism, dar şi un consum exagerat de alimente hipercalorice cu un conţint bogat de zahăr. Diabetul de tip 1 apare cel mai adesea în rândul copiilor şi adolescenţilor şi reprezintă un procent de maximum 10% din totalul cazurilor de diabet. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest tip de diabet apare cu preponderenţă în ţările din Europa de Nord, precum Finlanda sau Suedia.

Diabetul de tip 2 este cel mai des întâlnit (90-95% dintre cazuri). Deşi apare din ce în ce mai frecvent şi la copii, vârstnicii şi persoanele supraponderale sunt cel mai adesea diagnosticate cu această boală.

Statisticile din ţara noastră privind diabetul sunt şi ele îngrijorătoare. România se numără printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%), conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (Studiul PREVATOR).

Aflat în primele 10 locuri în clasamentul afecţiunilor care cauzează decesul, diabetul nu reprezintă doar o boală a pancreasului. Boala se asociază cu diferite complicaţii oftalmologice, nefrologice, neurologice şi cardiovasculare, ajungându-se astfel la amputaţii, accidente vasculare cerebrale, boli ale inimii sau chiar orbire definitivă. De aceea, diabeticii trebuie să efectueze controale periodice la toate aceste specializări. Recomandările generale precum mişcare, activităţi fizice, alimentaţie echilibrată, evitarea stresului, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool sunt, de asemenea, vitale.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase