Home » D:News » Simptomele bolii Addison şi cum poate fi tratată

Simptomele bolii Addison şi cum poate fi tratată

Simptomele bolii Addison şi cum poate fi tratată
Publicat: 24.09.2018
Boala Addison sau insuficienţa corticosuprarenaliană primară constă în slăbiciune şi debilitate generală, afectare importantă a activităţii cardiace, iritabilitate gastrică şi o modificare particulară a culorii tegumentului. Cazurile avansate sunt de obicei uşor de diagnosticat, însă recunoaşterea afecţiunii în fazele timpurii poate reprezenta o adevåratå provocare.
Insuficienţa corticosuprarenaliană primară este relativ rară, poate apărea la orice vârstă şi afectează în mod egal ambele sexe. Din cauza creşterii utilizării steroizilor în scop terapeutic, insuficienţa suprarenaliană secundară este relativ frecventå.
 
Boala Addison este provocată de o distrugere progresivă a corticosuprarenalei, care trebuie să cuprindă peste 90% din glandă pentru ca să apară semnele de insuficienţă.
 
Boala Addison: simptome
Insuficienţa corticosuprarenaliană determinată de distrugerea progresivă a suprarenalei se caracterizează printr-un debut insidios al oboselii, slăbiciunii, anorexiei, greţii, vărsăturilor, pierderii ponderale, pigmentării cutanate şi a mucoaselor, hipotensiunii arteriale şi uneori a hipoglicemiei. În funcţie de durata şi de gradul insuficienţei suprarenaliene, manifestările pot varia de la fatigabilitatea cronică uşoară până la distrugerea acută a glandelor. 
 
Astenia este simptomul principal. La debut poate fi sporadică, de obicei mai evidentă în condiţii de stres; când afectarea suprarenalelor se agravează pacientul ajunge så fie obosit permanent, fiind necesar repausul la pat.
 
Hiperpigmentarea poate fi importantă sau absentă. Ea apare în mod obişnuit ca o coloraţie generalizată maro, ca de tanin sau cu aspect bronzat la nivelul coatelor sau pliurior mâinii şi la nivelul ariilor normal pigmentate, cum ar fi areolele mamare. La nivelul mucoaselor pot apărea pete negre-albăstrui. La unii pacienţi pot apărea nevi zone neregulate de vitiligo. Ca un semn timpuriu, pacienţii pot observa o hiperpigmentare persistentă după expunere la soare.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase