Home » D:News » Tipuri de lecitină şi beneficile lor asupra sănătăţii

Tipuri de lecitină şi beneficile lor asupra sănătăţii

Tipuri de lecitină şi beneficile lor asupra sănătăţii
Publicat: 19.09.2018
Lecitina descrie un grup de substanţe grase din ţesuturile vegetale şi animale, fiind esenţială pentru buna funcţionare biologică. O formă comercială de lecitină este folosită în mod obişnuit în prepararea alimentelor, cosmeticelor şi medicamentelor, deoarece prelungeşte termenul de valabilitate şi acţionează ca emulgator. Suplimentele cu lecitină pot fi de asemenea utilizate pentru a trata problemele digestive şi colesterolul ridicat şi pentru a preveni apariţia canalelor de lapte înfundate în timpul alăptării.
Lecitina: de câte tipuri e
Una dintre principalele componente ale lecitinei, fosfatidilcolina (PC), poate fi responsabilă pentru unele dintre beneficiile de sănătate raportate de lecitină. Cele mai multe suplimente de lecitină sunt făcute din soia. Suplimentele de lecitină sunt folosite pentru a trata mai multe afecţiuni medicale şi probleme de sănătate, însă cercetarea eficienţei acestora este limitată. Nu există interacţiuni bine documentate între lecitină şi medicamente sau afecţiuni medicale. Persoanele cu alergii la ouă sau soia ar trebui să verifice sursa de lecitină din suplimentele lor şi din alimente înainte de a le consuma.
Lecitina: de câte tipuri e
 
Deşi lecitina apare în mod natural în multe alimente, suplimentele de lecitină sunt de obicei derivate din ouă, soia sau seminţe de floarea-soarelui. Lecitina este de asemenea obţinută din canola, seminţe de bumbac sau grăsimile animale.
 
Soia este una dintre cele mai răspândite culturi din Statele Unite, iar 94% din acestea sunt modificate genetic. Soia este o sursă eficientă de lecitină. Chimicalele, inclusiv acetona şi hexanul, sunt folosite pentru a extrage lecitina din uleiul de soia.
 
Cu toate acestea, lecitina derivată din uleiul de floarea-soarelui devine din ce în ce mai populară, posibil datorită cerinţelor de declarare a alergenilor în alimente. De asemenea, cei care doresc să evite recoltele modificate genetic pot alege lecitina de floarea-soarelui. Procesul de extracţie este de obicei mai uşor şi se realizează prin presare la rece, mai degrabă decât cu solvenţi chimici.
 
Lecitina: beneficii
Cel mai frecvent menţionate beneficii ale lecitinei includ:
 
• Reducerea colesterolului
 
Cercetările arată că o dietă bogată în lecitină poate creşte colesterolul HDL bun şi reduce colesterolul LDL rău. Într-un studiu din 2008, participanţii au luat o cantitate de 500 miligrame (mg) de lecitină de soia pe zi. După 2 luni, colesterolul total mediu a fost redus cu 42%, iar colesterolul LDL a fost redus cu 56,15%.
 
Continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase