Home » D:News » Ce este dislipidemia şi care sunt cauzele afecţiunii

Ce este dislipidemia şi care sunt cauzele afecţiunii

Ce este dislipidemia şi care sunt cauzele afecţiunii
Publicat: 28.09.2018
Dislipidemia este o afecţiune complexă cauzată fie de cauze genetice, fie de stilul de viaţă neechilibrat. Dislipidemia se declanşează atunci când nivelul lipidelor în sânge este prea mare sau prea mic. Lipidele din sânge sunt substanţe grase precum trigliceridele şi colesterolul. Ca o mare surpriză, diagnosticul de dislipidemie este primit şi de persoane care au un stil de viaţă sănătos bazat pe o dietă echilibrată. Există situaţii când dislipidemia necesită tratament medicamentos, dar şi situaţii când aceasta se poate corecta doar prin alimentaţie şi mişcare.
Dintre toate grăsimile pe care sângele le conţine în mod natural, cel mai des se vorbeşte în jurul nostru despre colesterol, valorile crescute ale acestuia fiind un ”bau-bau” modern, iar la capatul tunelului stă infarctul Pe lângă factorii genetici, alimentaţia de tip fast-food, mâncărurile semi-preparate, grăsimile alimale în exces, alcoolul, fumatul, sedentarismul, lipsa odihnei sunt incriminate atunci nivelul ”colesterolului rău” creşte. Acesta este doar un aspect al dereglării nivelului de grăsimi în sânge. Atunci când nivelul grăsimilor în sânge se alterează se acordă diagnosticul de dislipidemie.
 
Cele mai comune forme de dislipidemie implică un nivel ridicat al colesterolului LDL (aşa numitul colesterol rău) sau/şi un nivel scăzut al HDL (aşa numitul colesterol bun) sau/şi un nivel modificat al trigliceridelor. Lipidele sau grăsimile din sânge sunt providerii de energie către celule.
 
 
Colesterolului LDL este considerat rău deoarece cauzează placă ce se depune pe vasele de sânge
 
Colesterolul HDL este considerat colesterol bun căci reuşeşte să elimine colesterolul rău din sânge
 
Trigliceridele se dezvoltă atunci când caloriile nu sunt arse şi se depozitează sub formă de grăsime. 
 
Nivelul de lipide sănătoase variază în mod natural de la persoană la persoană. De altfel, oamenii cu un ridicat nivel de trigliceride sau unul foarte mic al colesterolului LDL au tendinţa de a dezvolta ateroscleroza.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase