Home » D:News » Importanţa vaccinurilor şi cum funcţionează ele

Importanţa vaccinurilor şi cum funcţionează ele

Importanţa vaccinurilor şi cum funcţionează ele
Publicat: 23.09.2018
În ultima vreme, vaccinurile au fost stigmatizate şi bănuite a cauza multe probleme bebeluşilor cărora le sunt injectate. Au fost multe voci care au au susţinut că vaccinurile cauzează autismul sau generează diabet ori agravează nişte boli aflate la debut. Deşi pare că societatea s-a împărţit în două – cei pro şi cei contra vaccinare, ar trebui, totuşi, să se ştie că vaccinurile nu sunt periculoase şi din contră, pot salva viaţa micuţului tău în anumite cazuri. Află câteva informaţii utile despre ce anume reprezintă vaccinurile, ce efecte adverse au şi de ce este bine să le facem copiilor noştri!
Vaccin: cum funcţionează
Când te îmbolnăveşti, corpul tău creează proteine speciale numite anticorpi pentru a lupta împotriva infecţiei. Data viitoare când eşti expus la acelaşi virus sau bacterie, aceşti anticorpi te împiedică să te îmbolnăveşti din nou. Vaccinurile acţionează pe acelaşi principiu fără a face rău. Vaccinurile induc imunitatea protectoare, care este o consecinţă a infecţiei naturale, fără a trebui să plătim preţul bolii cu o infecţie naturală. Oamenii de ştiinţă creează vaccinuri prin dezactivarea unui virus sau a unei bacterii, astfel încât să nu poată provoca afecţiuni, dar să-şi producă anticorpii. Aceştia se vor lega de infecţii în viitor şi le vor împiedica să îţi facă rău.
 
Vaccin: s-au eradicat bolile comune?
Vaccinurile sunt una dintre cele mai mari realizari de sănătate publică ale tuturor timpurilor, dar nu toate bolile sunt complet distruse, şi de aceea rămâne o critică intensă din partea părinţilor cu privire la activitatea de a-şi vaccina copiii sau chiar pe ei înşişi. Singura boală pe care vaccinurile a eradicat-o cu succes (ceea ce înseamnă că nu va reapărea niciodată) este variola. Există şi altele care ar putea fi eradicate dacă ratele de vaccinare devin destul de ridicate, inclusiv poliomielita, rujeola, rubeola (rujeola germană) şi varicela. Dintre acestea, singura boală care se apropie de eradicare este poliomielita. Pentru alte boli, cum ar fi tetanosul, eradicarea nu este posibilă, deoarece bacteria care o provoacă, trăieşte în sol şi nu poate fi niciodată eliminată.
 
Vaccin: cât protejează
Unele vaccinuri, cum ar fi vaccinurile împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (MMR) şi vaccinurile împotriva poliovirusului, oferă protecţie pe tot parcursul vieţii. Altele, inclusiv vaccinurile gripale şi meningococice, precum şi vaccinurile care conţin pertussis, difterie şi tetanos, necesită repetare la adolescenţă şi vârsta adultă.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase