Home » D:News » Traducerea automată, revoluţia inteligenţei artificiale?

Traducerea automată, revoluţia inteligenţei artificiale?

Traducerea automată, revoluţia inteligenţei artificiale?
Publicat: 21.09.2018
Expoziţia "Traducerea automată: revoluţia inteligenţei artificiale" va fi deschisă luni, la ora 18.30, la Institutul Francez din Bucureşti şi prefaţează Bucharest Science Festival 2018

Expoziţia din atrium-ul Institutului urmăreşte inteligenţa artificială şi impactul ei social. „Noi înşine, la nivel individual, şi societăţile noastre, la scară largă, nu ne mai putem lipsi de ea. Institutul Francez din Bucureşti şi Bucharest Science Festival explorează bucuriile, avantajele, dar şi fricile pe care le presupune coexistenţa noastră cu inteligenţa artificială, cu ocazia unei serii de evenimente de popularizare a ştiinţei, evenimente care beneficiază de participarea unor cercetători reputaţi”, se arată într-un  comunicat de presă.

„Mulţumită progreselor inteligenţei artificiale, traducerea automată cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Cât de performant este, de fapt, acest tip de traducere? Ce întrebuinţări ar putea avea?”, sunt întrebările la care se străduieşte să răspundă evenimentul.

Expoziţia este concepută de Cité des Sciences et de l’Industrie, Universcience (Paris) şi prezentată în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor.

Bucharest Science Festival este organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România, având printre obiective atât explicarea fenomenului ştiinţific, o activitate pe care organizatorii o anunţă ca „importantă şi necesară în contextul actual”, ca şi informarea publicului larg despre ultimele descoperiri şi progrese tehnologice, pe de altă parte. Partener al manifestării, Institutul Francez din România susţine acest demers remarcabil şi în acest an, invitând două figuri importante ale cercetării franceze, profesorii Michèle Kail şi Yves Demazeau.

Miercuri, de la 18.30, spaţiul expoziţiei găzduieşte Conferinţa „Cum să trăim în armonie cu inteligenţa artificială/ Conférence Bien vivre avec l’intelligence artificielle”, susţinută de profesorul Yves Demazeau, director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică) la Laboratorul de informatică de la Grenoble şi preşedinte al Asociaţiei Franceze pentru Inteligenţă Artificială. Evenimentul are loc în limba franceză, cu traducere simultană în limba română. Yves Demazeau are o experienţă de mai mult de 35 de ani în domeniu, fiind unul dintre fondatorii studiilor privind „Sistemele Multi-Agent”, una dintre cele zece specialităţi ale inteligenţei artificiale. Printre aplicaţiile practice ale formulărilor sale se numără ameliorarea traiului persoanelor cu handicap, date geografice, robotică, jocuri etc. Cercetările sale se concentrează îndeosebi pe sistemele de gestionare a energiei, modelarea financiară, robotica inspirată din natură şi sociologia imigranţilor. Yves Demazeau va susţine, de asemenea, conferinţa „Practical User-Centered Multi-Agent Systems”, pe 27 septembre, de la ora 14.00, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Pe 28 septembrie, de la ora 18.00, Michèle Kail i se alătură lui Yves Demazeau în atrium-ul Institutului Francez Bucureşti, pentru o masă rotundă intitulată „Învăţarea limbilor străine şi inteligenţa artificială”, incluzând o dezbatere moderată de Corina Negrea, jurnalist ştiinţific. Evenimentul are loc în limbile franceză şi română, cu traducere simultană în ambele limbi. Evenimentul este prezentat în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor. Michèle Kail este director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică) şi membră al Laboratorului Structuri formale ale limbajului (CNRS & Paris 8). Autoare a numeroase lucrări, având o activitate de pionierat în domeniul studiilor interculturale ale învăţării limbilor străine în Franţa, Michèle Kail a schimbat abordarea cercetărilor în acest sector ştiinţific, privilegiind mai degrabă procesul de dobândire a cunoştinţelor decât competenţele finale. Cercetătoarea a contribuit la elaborarea unui model interconectat şi multicultural al înţelegerii şi utilizării unei limbi.

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest Science Festival (BSF) programează sute de evenimente în diferite spaţii din Capitală, în perioada 26 – 30 septembrie, pregătind şi o serie de manifestări care vizează alte trei localităţi din ţară, Râşnov, Adjud şi Timişoara, arată organizatorii pe site-ul oficial. Fondat în 2013, festivalul se desfăşoară anual, la sfârşit de septembrie şi include zeci de evenimente (expoziţii temporare, ateliere interactive, conferinţe, dezbateri, proiecţii de documentare etc.). Manifestarea programează o serie de conferinţe, ateliere, expoziţii, programe pentru şcoli, programul complet fiind disponibil pe site-ul bucharestsciencefestival.ro.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase