Home » D:News » Dunărea ”fierbe” la Galaţi. Fenomenul este provocat de schimbarea bruscă a temperaturilor

Dunărea ”fierbe” la Galaţi. Fenomenul este provocat de schimbarea bruscă a temperaturilor

Publicat: 28.09.2018
Imagini spectaculoase au fost surprinse joi pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi. Fluviul dă senzaţia că fierbe, nori de aburi ridicându-se desupra apei. Specialiştii spun că este vorba despre un fenomen provocat de schimbările bruşte de temperatură.
Joi dimineaţă la Galaţi au fost cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării a avut temperatura de 21 grade. Această diferenţă a dus la crearea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea dă în clocot, scrie Mediafax
 
Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu au fost nevoite să ia măsuri speciale.
 
„Este un fenomen care apare atunci când sunt schimbări bruşte de temperatură. Dunărea fierbe, aşa se spune, deoarece apa este caldă şi temperaturile au scăzut foarte mult, într-o perioadă scurtă de timp. La Galaţi apa are 20 de grade, iar afară sunt 6, cel mult 7 grade Celsius. Este o diferenţă mare care provoacă fenomenul. Oricum, nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, nu trebuie să luăm măsuri speciale la nivelul instituţiei. Comandanţii de nave sunt instruiţi ca în cazul în care vizibilitatea este afectată să circule cu atenţie sporită”, a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul AFDJ, Dorian Dumitru.
 
Navigatorii confirmă şi ei că fenomenul spectaculos nu reprezintă un pericol pentru navele care trec pe Dunăre deoarece radarul indică toate eventualele obstacole.
 
„Fenomenul de fierbere a Dunării are loc atunci când temperatura este foarte scăzută, când sunt diferenţe foarte mari de temperatură, între temperatura apei şi cea de afară. Radarul ne ajută foarte mult şi când sunt fenomene de acest gen, când este ceaţă noaptea, în special când este vizibilitate redusă”, a declarat căpitanul unui bac care traversează fluviul de la Galaţi la Tulcea.
 
Gălăţenii se declară încântaţi de imaginile de pe fluviu, deşi sunt obişnuiţi să vadă astfel de fenomene pe Dunăre.
 
„Sunt aburii, condensul, apa este caldă, aerul nu. Pentru pentru cineva străin care nu a mai văzut fenomenul este ciudat, dar eu sunt de aici. Este ceva natural pentru mine, pentru o persoană străină nu. Pot zice că este frumos, dar totodată este şi un pic înfricoşător”, a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe faleza Dunării.
 
Navigatorii spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase