Home » D:News » O femeie a fost lovită cu o asemenea forţă de un val încât i-a rupt o arteră

O femeie a fost lovită cu o asemenea forţă de un val încât i-a rupt o arteră

O femeie a fost lovită cu o asemenea forţă de un val încât i-a rupt o arteră
Publicat: 04.10.2018
Vacanţa unei femei de 60 de ani din Irlanda a luat o turnură neaşteptată atunci când a fost lovită în gât de un val, cu o asemenea forţă încât i-a rupt o arteră.

La scurt timp după aceea, a început să aibă dureri intermitente de cap şi dureri la gât, conform relatării recente a cazului publicată în BMJ Case Reports. După două săptămâni, încă avea aceste simptome, iar una dintre pleoape începea să cadă, ceea ce a determinat-o să meargă la doctor, scrie Live Science.

Atunci când medicii au examinat-o, au observat că o pupilă este mai mare decât cealaltă, iar femeia a fost diagnosticată cu sindromul Horner, care reprezintă o combinaţie de simptome cauzate de o perturbare în  calea semnalelor neurologice de la creier la faţă.

Multe lucruri pot sta la baza acestui simptom. În cazul de faţă, testele au scos la iveală că avea disecţie de arteră carotidă în artera carotidă dreaptă. Are loc atunci când sângele se scurge într-o crăpătură din peretele arterei carotide, iar pe măsură ce curge, începe să separe straturile din pereţii vasului de sânge. Artera carotidă dreaptă este una din cele patru artere din gât care dau sânge creierului.

Fenomenul a avut loc cel mai probabil pentru că impactul valului a dus la o ruptură în „vasa vasorum”, micile vase de sânge din peretele arterei.

Dr. Etimbuk Umana, medicul de la Galway University Hospitals din Irlanda care a tratat pacienta, a precizat că nu s-a mai întâlnit cu un caz în care un val provoacă disecţie de arteră carotidă.

Cauzele des întâlnite sunt reprezentate de mişcările neobişnuite ale gâtului sau lovituri puternice la gât, precum cele dintr-un accident rutier.

Un risc major pentru cei cu această condiţie este accidentul vascular cerebral. De aceea, pacienţii pot fi trataţi cu medicamente care să inhibe coagularea sângelui, dar pentru pacienţii cu ruptură de vasa vasorum, astfel de medicamente pot fi riscante din cauza sângerării crescute.

De aceea, tratamentul cu acest medicament a fost întrerupt în cazul femeii. Acesteia i s-a administrat un medicament folosit pentru amliorarea durerii la nervi. Şase luni mai târziu, testele au arătat că rana de la arteră s-a vindecat complet.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sânge, organe umane şi un virus surpriză au fost descoperite în vase de lut vechi de 2.500 se ani

PREMIERĂ în medicină: pot fi create artificial vase de sânge care se pot dezvolta în interiorul organismului. Importanţa este uriaşă

Arheologii au descoperit în craniul unei mumii egiptene amprenta vaselor de sânge din creier (FOTO)

„Super-puterile” ciocolatei: ce efect benefic rapid au descoperit cercetătorii la cei care au consumat acest aliment?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase