Home » D:News » Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri

Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri

Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri
Publicat: 07.10.2018
Vitamina E este un nutrient vital pentru un organism sănătos. Acesta se regăseşte într-o multitudine de alimente şi suplimente. Cea mai bună modalitate de consumare a vitaminei este prin intermediul unei alimentaţii sănătoase.

Surse de vitamina E

Vitamina E face parte din familia compuşilor solubili în grăsimi. „Apare în mod natural în opt forme diferite, inclusiv patru tocoferoli (alfa, beta, gamma şi delta) şi patru tocotrienoli. Alfa tocoferolul este cea mai comună şi cea mai puternică formă a vitaminei”, a declarat Elizabeth Somer, dietetician. 

Sursele bune de vitamina E sunt alunele, migdale şi alunele de pădure, dar şi uleiurile vegetale, precum uleiul de floarea soarelui, soia şi sofrănel. De asemenea, legumele cu frunze precum spanacul sau broccoli sunt o sursă de vitamina E, informează Live Science

Cantitatea necesară de vitamina E

Sunt recomandate 15 miligrame de vitamina E sau (22,4 unităţi internaţionale) pentru persoanele de peste 14 ani. Femeile ce alăptează au nevoie de 19 miligrame. Dozele mai mici de 1.000 de miligrame sunt considerate sigure pentru majoritatea adulţilor. În cazul copiilor cu vârste până la 6 luni sunt recomandate 4 miligrame, iar pentru cei de până la un an sunt recomandate 5 miligrame. Pentru vârste cuprinse între 1 şi 3 ani, 4 şi 8 ani şi 9-13 ani sunt recomandate 6 miligrame, 7 miligrame şi respectiv 11 miligrame. 

Mare parte din populaţie reuşeşte să obţină o cantitate suficientă de vitamina E dintr-o dietă sănătoasă. 

Deficienţa de vitamina E

Deficienţa de vitamina E este foarte rară. Copiii şi nou-născuţii cu probleme ale absorbţiei grăsimilor sau cei ce suferă de abetalipoproteinemie sunt predispuse la deficienţa de vitamina E. Anemia, miopatia scheletică, ataxia, neuropatia periferica, retinopatie sunt simptome ale altor deficienţe. 

Beneficiile vitaminei E

Includerea surselor de vitamina E în alimentaţie pot aduce multiple beneficii. Fiind un nutrient solubil în grăsimi, vitamina E este un antioxidant bun, ce ajută la protejarea celulelor. „Protejează celulele de degradare şi ar putea ajuta la diminuarea riscului apariţiei unor multiple probleme de sănătate, de la cele cardiace la cancer şi chiar demenţă”, a declarat Somer. 

De asemenea, vitamina E este vitală pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, fiind un bun antioxidant care poate ajuta celulele să lupte împotriva infecţiilor. Vitamina joacă un rol important în producerea prostaglandinei, ce ajută la reglarea unor procese ale organismului, precum tensiunea arterială sau contracţiile musculare. Persoanele ce suferă de boala Crohn, fibroză chistică sau incapacitatea bilei din ficat în sistemul digestiv necesită consumarea suplimentelor de vitamina E solubilă pentru evitarea problemelor digestive. 

Riscurile consumului de vitamina E

Unele persoane pot fi sensibile la suplimentele ce conţin vitamina E, conform Clinicii Mayo. Consumarea suplimentelor de vitamina E poate produce diaree, ameţeli, crampe abdominale, slăbiciune, oboseală, dureri de cap sau erupţii cutanate. 

Depăşirea dozei de vitamina E poate provoca sângerări excesive, vedere înceţoşată, ameţeală, extenuare şi disfuncţie gonadală. 

Vă recoamndăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase