Home » D:News » Un mic mare dezastru pentru iubitorii celei mai populare băuturi: schimbările dramatice ale climei pot lăsa omenirea fără bere

Un mic mare dezastru pentru iubitorii celei mai populare băuturi: schimbările dramatice ale climei pot lăsa omenirea fără bere

Publicat: 18.10.2018
Evenimentele climatice severe pot duce la deficit în proviziile de bere din întreaga lume, conform unui nou studiu al cercetătorilor de la University of East Anglia (UEA).

Studiul avertizează că secetele şi valurile de căldură severe pot duce la o descreştere substanţială a proviziilor, rezultând într-o scădere dramatică a consumului şi o creştere a preţurilor pentru cea mai populară băutură la nivel mondial, scrie Phys.

În ultimii ani, sectorul producţiei berii a consumat circa 17% din producţia globală de orz, dar procentul variază drastic în funcţie de ţările cu o producţie importantă de bere, spre exemplu de la 83% în Brazilia la 9% în Australia. Rezultatele noului studiu arată că pierderile posibile se vor încadra între 3 şi 17%, depinzând de severitatea condiţiilor. Diminuarea proviziilor globale de orz va duce la descreşteri proporţionale în utilizarea acestui produs pentru producerea berii.

În cazul celor mai severe evenimente climatice, rezultatele indică o descreştere a consumului de bere cu 16% sau 29 de miliarde de litri – aproximativ cât consumul anual de bere în Statele Unite – iar preţurile berii s-ar dubla. Chiar şi în cazul evenimentelor mai puţin extreme, consumul de bere poate scădea cu 4%, iar preţurile să crească cu 15%.

Descoperirile, publicate pe 15 octombrie în Nature Plants, sugerează că cele mai mari descreşteri ale consumului de bere vor avea loc în ţările unde se consumă cea mai multă bere. Spre exemplu, volumul consumat în China – ţara care astăzi are cel mai mare consum de bere – va scădea mai mult faţă de oricare ţară, cu 4,34 miliarde de litri în cel mai rău caz.

„Deşi efectele schimbării climatice asupra stocului de bere poate părea modest comparativ cu altele mai importante (care pot ameninţa vieţi), este ceva fundamental în aprecierea transculturală a berii”, a precizat Dabo Guan, de la UEA, autor al acestui studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de studenţi doreşte să fabrice bere pe Lună

Ce a apărut prima, berea sau pâinea? O descoperire recentă dă răspunsul la o dezbatere veche

România este al nouălea producător de bere din Uniunea Europeană

Consumul moderat de bere îţi poate proteja inima

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase