Home » D:News » Finanţare substanţială pentru reconstruirea Castrului Roman şi a Basilicii de la Ovidiu

Finanţare substanţială pentru reconstruirea Castrului Roman şi a Basilicii de la Ovidiu

Finanţare substanţială pentru reconstruirea Castrului Roman şi a Basilicii de la Ovidiu
Publicat: 18.10.2018
Primăria oraşului Ovidiu a obţinut o finanţare europeană de aproximativ 3 milioane de euro, care va fi folosită pentru reconstruirea şi punerea în valoare a Castrului Roman din localitate, monument de însemnătate naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol – fost golf al Mării Negre, în apropierea „Insulei lui Ovidiu”, şi este compus dintr-un castru roman, o bazilică paleocreştină care se află în afara zidurilor castrului, o aşezare romană şi un apeduct roman. Acest castru a fost desemnat monument de însemnătate naţională, fiind pus pe lista monumentelor istorice, scrie Mediafax
 
Potrivit unui comunicat al Primăriei Ovidiu, proiectul „Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.
 
Investiţia, care se ridică la aproximativ trei milioane de euro, este împărţită în trei obiective, repsectiv Castrul roman, Bazilica romană şi lucrări conexe, care prevăd, între altele, realizarea de grupuri sanitare, alei pietonale şi parcări auto, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru autocare.
 
„Durata de execuţie şi implementare a proiectului este de doi ani şi jumătate de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiţii, există asistenţă tehnica din partea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi, în consecinţă, nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuţie sau modificări ale proiectului”, au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei Ovidiu.
 
Castrul roman avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (oraşul Constanţa de azi). Suprafaţa interioară a fortificaţiei este de 2.200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în prezent. În incinta castrului a fost descoperit, în anul 1984, un depozit monetar, cu piese de pe vremea împăratului Zeno (474-491).
 
Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate şi o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn, va fi acoperit parţial cu o structură metalică uşoară şi va avea dotări multimedia de ultimă generaţie, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.
 
Bazilica romană (paleocreştină) a fost construită înaintea Castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetăţii. A fost identificată în anul 1998 şi cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ţinutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Bazilica fost abandonată odată cu fortificaţia, în perioada anilor 580 – 600.
 
Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase