Home » D:News » După o muşcătură aparent inofensivă a unei insecte, un bărbat s-a ales cu o infecţie cu potenţial letal

După o muşcătură aparent inofensivă a unei insecte, un bărbat s-a ales cu o infecţie cu potenţial letal

După o muşcătură aparent inofensivă a unei insecte, un bărbat s-a ales cu o infecţie cu potenţial letal
Publicat: 24.10.2018
Ce a început ca o simplă muşcătură a unei insecte pe genunchiul unui tânăr de 21 de ani a devenit un caz care i-a pus în pericol viaţa după ce semnul lăsat s-a transformat într-o infecţie din care se poate muri.

Tânărul a ajuns la urgenţe după ce genunchiul său drept s-a umflat şi a devenit dureros, având probleme chiar şi la mers, conform descrierii cazului publicat recent în American Journal of Emergency Medicine. Acesta a spus doctorilor că nu s-a lovit la genunchi, dar că a fost muşcat de o insectă cu trei zile înainte, scrie Live Science.

„Am fost surprins să văd că acest tânăr sănătos abia putea să meargă”, a precizat Jacqueline Paulis, medic la New York University School of Medicine, care a tratat pacientul şi care este autorul principal al studiului.

O analiză a scos la iveală că buba de pe genunchi scotea puroi, iar ţesutul din zonă a început să necrozeze. De asemenea, nu putea să-şi mişte articulaţia, ceea ce indica faptul că infecţia este mai adâncă. Mai mult, pacientul a acuzat dureri în piept şi a început să aibă simptome similare gripei cu o zi înainte să ajungă la spital.

O radiografie a genunchiului a arătat că sub ţesutul pielii există aer, acesta fiind un semn pentru o infecţie cu o bacterie care consumă ţesut, cunoscută în termeni medicali ca fasceită necrozantă. Aerul ajunge sub ţesut, întrucât unele bacterii care cauzează necroza produc gaz.

Fasceita necrozantă este o infecţie rară dar extrem de severă a ţesutului aflat chiar sub piele, dar şi a ţesutului conjunctiv, precum oase, cartilaje, sânge, ţesut adipos, fibros şi altele. Se răspândeşte cu rapiditate în organism şi poate rezulta în pierderea membrelor sau chiar deces.

În mod obişnuit, oamenii se aleg cu fasceită necrozantă după ce o bacterie a intrat în organism printr-o gaură în piele, precum o tăietură, zgârietură sau chiar prin arsuri. Totuşi, bacteria poate intra în corp prin muşcăturile de insecte. Dacă o persoană se scarpină suficient de mult după o muşcătură, pielea se poate deschide, permiţând intrarea bacteriei.

„Era întruchiparea sănătăţii”

Când acest lucru se întâmplă (şi se întâmplă destul de des), „sistemul imunitar al organismelor sunt suficient de sănătoase să izoleze şi să oprească infecţia”, a precizat Paulis. În cazuri foarte rare însă, poate apărea fasceita necrozantă, dar aceasta este întâlnită la persoane cu sistem imunitar slăbit şi/sau care au alte maladii severe, precum diabetul.

Paulis a precizat că nu ştie de ce pacientul a dezvoltat această condiţie în contextul în care nu avea alţi factori de risc. „Era întruchiparea sănătăţii la doar 21 de ani”, a adăugat medicul. Nu se ştie nici ce tip de insectă a muşcat pacientul.

Testele au scos la iveală că bărbatul a fost infectat cu bacteria Staphylococcus aureus (MRSA). De asemenea, analizele au scos la iveală o altă complicaţie rară – o embolie pulmonară „septică”, adică un cheag ce conţine bacteria care călătoreşte de la locul infecţiei la plămâni, unde blochează curgerea sângelui şi cauzează abcese.

Bărbatul a fost tratat cu antibiotice intravenoase şi intervenţie chirurgicală pentru a elimina ţesutul mort din genunchiul infectat. S-a recuperat în întregime şi a fost externat după câteva săptămâni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Organismele noastre tratează dieta occidentală ca pe o infecţie extrem de periculoasă

Caz medical rar şi înfricoşător în Statele Unite: un bărbat a crezut că are o simplă băşică, dar acum are piciorul amputat şi a fost foarte aproape să-şi piardă viaţa

Caz medical bizar: o femeie are încheieturile pline de firicele de aur

Caz medical bizar şi extrem de dăunător: în ochiul unui adolescent a fost găsit un vierme parazit viu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase