Home » D:News » Un grup de studenţi din Galaţi, care a inventat îngheţata din zer concentrat, a fost medaliat cu aur la un concurs din Paris

Un grup de studenţi din Galaţi, care a inventat îngheţata din zer concentrat, a fost medaliat cu aur la un concurs din Paris

Un grup de studenţi din Galaţi, care a inventat îngheţata din zer concentrat, a fost medaliat cu aur la un concurs din Paris
Publicat: 24.10.2018
Trei studenţi şi profesorul lor de la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi, au primit medalia de aur la concursul internaţional de inovaţie în domeniul alimentar, Ecotrophelia 2018, ei inventând o îngheţată făcută din zer concentrat, fără lactoză, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Juriul concursului internaţional de la Paris a fost impresionat de îngheţata „Whoopie Ice” făcută în laboratoarele Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, scrie Mediafax.
 
Produsul bio a fost creat de o echipă formată din trei studente de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Ana Popa, Alina Chirilă şi Adelina Pricope, sub îndrumarea profesorului Daniela Borda, iar inventatori au utilizat zer dulce concentrat, smântână, gutui şi prune, cele două fructe având zaharuri glicemice scăzute, vitamine şi antioxidanţi.
 
Toppingul a fost creat din gelatină obţinută din extract de gutuie, cu un conţinut foarte scăzut de zahăr, iar îngheţata poate fi consumată şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză, deoarece este fabricată din lactoză hidrolizată.
 

„Îngheţata noastră se numeşte Whoopie Ice şi este pe bază de zer delactozat şi concentrat, la care adaugăm fructe, prune şi gutui. Este o îngheţată care este adresată inclusiv persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză. Fructele pe care le folosim au indice glicemic relativ scăzut”, a declarat studenta Ana Popa, una dintre inventatoarele produsului.

Inventatorii îngheţatei din zer premiată cu aur la concursul Ecotrophelia 2018 vor depune documentele pentru a-şi breveta descoperirea, iar ulterior, produsul ar putea fi introdus în procesul industrial, aşa cum s-a întâmplat cu alte invenţii ale studenţilor şi profesorilor gălăţeni.
 
„Se încearcă brevetarea acestui produs. Noi, la facultate, avem numeroase produse inventate şi premiate. La ediţiile precedente ale concursului am luat premiul doi, premiul trei şi o menţiune. Produsele, o parte din ele, au fost preluate de agenţi economici. Smart Bar-ul, de exemplu, este un produs de succes, este vorba despre batonul din cereale cu fructe confiate. Apoi, parizerul şi colorantul alimentar fără aditivi cancerigeni sunt în curs de brevetare şi ar putea fi intoduse în procesul industrial. Sunt produse eco-inovative”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi, Camelia Vizireanu.
 
În ultimii ani, reprezentanţii facultăţii gălăţeană s-au concentrat pe realizarea unor produse bio, prin eliminarea aditivilor, dar fără a afecta termenul de valabilitate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase