Home » D:News » De câte ori e normal urinezi pe zi

De câte ori e normal urinezi pe zi

De câte ori e normal urinezi pe zi
Publicat: 02.01.2019
Mulţi dintre noi ne-am întrebat cât de des este normal şi sănătos să urinăm pe zi (crede-ne, nu eşti singura persoană). De fapt, acest aspect este extrem de important pentru sănătatea noastră şi ne putem confrunta cu astfel de probleme pe tot parcursul vieţii. În continuare, vei descoperi mai multe informaţii despre procesul de urinare, dar mai ales, care sunt semnele care sugerează că trebuie să mergi neapărat la medic.

”Cât de des este normal să urinez?”

În medie, o persoană urinează de 6-8 ori pe zi, ceea ce este perfect normal câtă vreme nu se depăşeşte limita de cel mult 10 ori pe zi. Frecvenţa cu care urinezi este determinată de mai mulţi factori, inclusiv vârsta, dimensiunea vezicii, cantitatea de fluide pe care o consumi şi cât de mult alcool sau cofeină ai băut. Dacă te numeri printre iubitorii de cafea, asta explică plimbările la toaletă.

În cazul în care observi că mergi mai des decât de obicei este cazul să faci o vizită la medic. Nevoia de a ajunge la toaletă, în special pe timpul nopţii, poate fi un semn că ai o vezică urinară hiperactivă, ceea ce duce la spasmele vezicii urinare, chiar şi atunci când nu este plină. Bineînţeles, circumstanţe precum sarcina şi primele săptămâni după naştere, pot afecta frecvenţa cu care urinezi. În timpul sarcinii, o femeie urinează mai des, iar asta din cauza schimbărilor de fluide şi a presiunii fetusului asupra vezicii. După naştere, femeile sunt nevoite să treacă în continuare prin acest disconfort, până la cel puţin opt săptămâni, acesta fiind modul în care corpul răspunde mobilizării şi eliminării fluidelor după naştere.

Boli care afectează frecvenţa urinării

Câteva condiţii medicale pot afecta frecvenţa cu care mergi la baie, iar incontinenţa urinară, retenţia sau, în cazul bărbaţilor, prostata se numeră printre principalele cauze. Alte afecţiuni care pot provoca urinarea în exces sunt:

Diabetul. Dacă suferi de diabet, surplusul de zahăr din sânge produce fluide, motiv pentru care urinezi mai des;

Hipo sau hipercalcemia. Dacă nivelul calciului din corp este dezechilibrat, fie că este prea mare sau prea mic, acest aspect poate avea impact asupra cantităţii de urină pe care o produci;

Anemia cu celule în seceră. Această afecţiune are efecte asupra funcţionalităţii rinichilor şi a concentraţiei de urină. Persoanele care suferă de acest diagnostic urinează mai des;

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase