Home » D:News » Pinguinii şi focile la Zoo Braşov vor avea o casă de 3,6 milioane de euro

Pinguinii şi focile la Zoo Braşov vor avea o casă de 3,6 milioane de euro

Pinguinii şi focile la Zoo Braşov vor avea o casă de 3,6 milioane de euro
Publicat: 27.11.2018
Conducerea Zoo Braşov intenţionează să aducă pinguini şi foci, iar pentru ele va fi amenajată o „casă” care să ofere cele mai bune condiţii, în valoare de 3,6 milioane de euro. Fiecare ţarc va avea bazin cu apă salină, iar pentru menţinerea temperaturii apei se va fora la 100 de metri adâncime.
Proiectul amenajării ţarcurilor este acum la faza lansării licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, scrie Mediafax.
 
Pentru realizarea acestor ţarcuri, un expert din partea Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice (EAZA) a venit la începutul acestui an la Braşov pentru a oferi consultanţă de specialitate în ceea ce priveşte amenajările necesare, inclusiv a sistemului necesar pentru filtrarea apei.
 
Investiţia totală este estimată la 3,6 milioane de euro.
 
Potrivit directorului Zoo Braşov, Alin Pânzaru, adăposturile pentru cele două specii vor fi în zona centrală a Zoo Braşov, lângă ţarcurile tigrilor, unde acum există un mic lac. Acestea vor fi amenajate în incinte distincte, separate între ele, fiecare având bazin propriu cu apă salină, recirculată, tratată şi menţinută la parametrii optimi speciei.
 
De asemenea, se va asigura menţinerea temperaturii optime a apei, atât vara, cât şi în perioadele reci. Soluţia tehnică pentru răcirea apei în timpul verii şi încălzirea ei iarna va fi utilizarea de pompe de căldură apă-sol. În acest sens vor fi realizate trei foraje la 100 de metri adâncime.
 
Între cele două bazine va fi un spaţiu destinat platformelor de observare, aleilor de circulaţie şi spaţiilor tehnice. Conform proiectului, accesul publicului va fi asigurat pe mai multe laturi, la diverse cote, astfel încât să fie asigurată o bună vizibilitate a exponatelor atât aerian, cât şi sub nivelul luciului de apă.
 
Conducerea Grădinii Zoologice are în plan ca în noul ţarc să fie 20 de pinguini (10 perechi), pentru care se vor amenaja 15 cuiburi. Aceste cuiburi vor fi amenajate astfel încât să fie evitate disputele teritoriale între pinguini. În exterior se vor amenaja locuri care să permită animalelor să se adăpostească de lumina solară directă şi de condiţiile meteo nefavorabile, în principal de vânt.
 
Oferte sunt aşteptate până în 10 decembrie, iar câştigătorul va avea un an la dispoziţie, de la semnarea contractului, să finalizeze lucrările.
 
”Sperăm ca până la finalul anului să încheiem contractul, iar în perioada rece, în care oricum nu putem lucra, să fie făcute proiectele, iar în primăvară să începem lucrările. Noi deja am început discuţiile cu mai multe grădini zoologice pentru a aduce pinguinii şi focile, dar trebuie să avem şi adăposturile lor finalizate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Pânzaru, directorul Zoo Braşov.
 
De asemenea, până la sfârşitul acestui an, oferta Zoo Braşov ar urma să se diversifice cu 23 de noi specii de maimuţe. Primele exemplare de maimuţe din specia macacilor coadă de leu (şapte exemplare) şi din specia Colobus Guereza (opt exemplare) au ajuns la Braşov din Wuppertal (Germania) şi din Rotterdam (Olanda).

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase