Home » D:News » O şcoală de potcovit cai, după model francez, deschisă la Cluj

O şcoală de potcovit cai, după model francez, deschisă la Cluj

O şcoală de potcovit cai, după model francez, deschisă la Cluj
Publicat: 08.12.2018
Cu scopul de a revigora meseria de potcovar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are un curs special în cadrul unei şcoli de potcovit cai pentru 20 de studenţi, după model francez.

Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, responsabil al Clinicii de Ecvine, a afirmat, recent, că iniţiativa cursului a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai care au fost potcoviţi deficitar, ceea ce poate produce grave de sănătate animalelor,  transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Am putea compara potcovitul cailor cu încălţămintea noastră. O încălţăminte confortabilă ne face viaţa mai uşoară, o încălţăminte mai puţin confortabilă ne face viaţa un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toţi aceşti căluţi sunt specializaţi pe agrement, sport, tracţiune. Potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare, deoarece este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate şi în funcţie de activitatea sa cât şi de conformaţia sa anatomică. Sesizând faptul că în foarte multe cazuri am avut un potcovit defectuos, aşa s-a născut ideea unei şcoli de postcovărie. Am observat în România şi o lipsă a potcovarilor specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate”, a declarat Morar.

Un potcovit eficient poate aduce un plus de 40% în eficienţa utilizării unui cal, în timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sănătate animalului, inclusiv căderea copitei, afirmă specialistul.

La rândul său, Cristina Pocol, cadru didactic al USAMV, a afirmat că proiectul prevede formarea studenţilor la un nivel superior în arta potcovăriei, de specialişti care lucrează cu medicii veterinari şi se ocupă de sănătatea piciorului calului.

Şcoala de potcovit de la USAMV funcţionează după model francez. Astfel, un formator din Franţa, care s-a specializat 3 ani în această meserie, predă studenţilor clujeni.

“În medie, un potcovit durează o oră şi secretul este de a cunoaşte foarte bine copita, piciorul calului şi ceea ce se întâmplă în interiorul ei. În prima etapă se taie copita, apoi urmează ajustarea, adică se ajustează potcoava pentru ca aceasta să se potrivească cu piciorul calului, iar ultima etapă este fixarea copitei cu ajutorul unor cuie pentru ca această să fie bine fixată. Este o muncă periculoasă, se pot întâmpla accidente pentru că este vorba despre un animal mare, dar întotdeauna ne luăm măsuri de securitate”, a spus formatorul francez Charles Leguy Vandevelde.

Acesta a precizat că potcoavele unui cal trebuie schimbate o dată la câteva săptămâni, în funcţie de activitatea desfăşurată de animal.

“Un potcovar câştigă între 1.500 şi 2.500 de euro pe lună în Franţa şi este privit ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului”, a subliniat Leguy Vandevelde.

În România, costul unei potcoviri se ridică la 50 de euro, spre deosebire de Franţa unde, în funcţie de complexitate, este între 80 şi 150 de euro.

Început în luna noiembrie, proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România şi mai multe asociaţii din Franţa. Se va încheia în aprilie 2019, când 20 de studenţi ai USAMV Cluj-Napoca vor fi spercializaţi în potcovirea cailor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase