Home » D:News » Zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei realizat de SUA. În Marea Neagră vor trimite o navă militară

Zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei realizat de SUA. În Marea Neagră vor trimite o navă militară

Zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei realizat de SUA. În Marea Neagră vor trimite o navă militară
Publicat: 07.12.2018
Conform anunţului armatei americane, SUA au efectuat, joi, un zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului "Ceruri deschise". Exerciţiul a fost realizat pentru reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră. Totodată, americanii au anunţat că vor trimite o navă militară în Marea Neagră.

„Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare”, după cum a trasnmis Departamentul american al Apărării, citat de agenţia Reuters.

„Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone”, a mai precizat Pentagonul, care a anunţat realizarea unui zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei, al cărui scop a fost reafirmarea angajamentului faţă de această naţiune, scrie Mediafax.

În Crimeea, instanţele judiciare au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu ar fi pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Toate cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, ce a fost anexată de Rusia în 2014.

La scurt timp, Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei, instituind Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Rusia a fost criticată şi de Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO, care au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Navă militară americană, trimisă în Marea Neagră

Surse militare americane, citate de The Times, au anunţat că Statele Unite au decis să trimită o navă militară în Marea Neagră ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.
 
Forţele Navale americane au informat deja Turcia că o navă militară din cadrul Flotei a VI-a, ce se afla în Italia, va traversa Strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră.
 
În baza Convenţiei Montreux din 1936, Turcia nu poate bloca Strâmtoarea Bosfor, însă aceasta trebuie să fie înştiinţată despre traversarea tuturor navelor.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase