Home » D:News » Simptomele alergiilor alimentare. Cum le tratăm?

Simptomele alergiilor alimentare. Cum le tratăm?

Simptomele alergiilor alimentare. Cum le tratăm?
Publicat: 07.12.2018
Între 6 şi 8% dintre copiii cu vârste sub trei ani şi aproape 5% dintre adulţi sunt afectaţi de alergii alimentare, iar numărul cazurilor este în continuă creştere. Aceste date vin de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite. Frecvent confundate, alergiile alimentare sunt diferite de intoleranţele alimentare, ultimele fiind mai puţin grave. Atunci când există o alergie alimentară, organismul reacţionează ciudat la anumite proteine dintr-un aliment, eliberând substanţe chimice care se numesc histamine şi care provoacă inflamaţie.

Există două categorii de alergii alimentare: alergii alimentare de tip IgE (imunoglobulina E mediată) şi alergii alimentare non-mediate IgE. În cazul alergiilor de tip IgE, sistemul imunitar reacţionează la un anumit produs alimentar prin producerea de anticorpi IgE, aşa cum este histamina, care generează inflamaţii şi facilitează apariţia mâncărimilor, înroşirea pielii, eczemelor, dificultăţilor de respiraţie sau chiar şocului anafilactic.

La alergiile non-mediate IgE, pe care le au în special copiii, există alte părţi ale sistemului imunitar care reacţionează şi produc simptome, acestea fiind în special de natură gastrointestinală (diaree, vărsături, constipaţie, flatulenţă). Nu implică, însă, producerea de anticorpi IgE. Un om poate avea atât alergii alimentare de tip IgE, cât şi alergii non-mediate IgE.

Alergiile alimentare – manifestări

Simptomele alergiilor alimentare pot apărea de la câteva minute până la câteva ore (acestea fiind însă situaţii rare, în special în cazul copiilor) de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste simptome pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale.

Mai jos aflaţi ce simptome pot să apară în cazul alergiilor alimentare:

  • Umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei
  • Dificultăţi de respiraţie (în special wheezing – respiraţie şuierătoare)
  • Urticarie
  • Diaree
  • Eczeme
  • Nas înfundat sau rinoree (nas care curge)
  • Strănut persistent
  • Tuse seacă sau măgărească

Continuarea pe CSID.

Citeşte şi De ce avem alergii?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase