Home » D:News » Jurnalistul Jamal Khashoggi, printre cei desemnaţi pentru „persoana anului 2018” a revistei Time

Jurnalistul Jamal Khashoggi, printre cei desemnaţi pentru „persoana anului 2018” a revistei Time

Jurnalistul Jamal Khashoggi, printre cei desemnaţi pentru „persoana anului 2018” a revistei Time
Publicat: 13.12.2018
Mai mulţi jurnalişti, printre care sauditul ucis recent, Jamal Khashoggi, şi alţi 2 corespondenţi ai agenţiei de presă Reuters care sunt ţinuţi prizonieri în Myanmar, au fost desemnaţi, marţi, "persoana anului 2018" de editorii revistei americane Time.
Anunţul a fost făcut într-un editorial cu titlul „Gardienii şi războiul pentru adevăr”, scrie Mediafax.
 
Printre cei care au primit titlul de persoana anului 2018 se numără jurnaliştii Reuters Wa Lone, de 32 de ani şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, condamnaţi de Guvernul din Myanmar pe 3 septembrie anul acesta pentru dezvăluirea unor secrete de stat. Comunitatea internaţională îconsideră acţiunea o încălcare gravă a libertăţii de exprimare.
 
Onorat post-mortem, o premieră în istoria acestui titlu, este jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, editorialist la The Washington Post, care a fost critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. a fost ucis în urmă cu două luni în consulatul ţării sale din Istanbul, Turcia, unde venise să îşi ridice documente necesare căsătoriei.
 
Maria Ressa este editor al unui site de ştiri din Filipine celebru pentru că are o atitudine critică faţă de guvernul local.
 
Iar Capital Gazette, o publicaţie din Annapolis, statul american Maryland, a pierdut cinci angajaţi în momentul în care un bărbat a tras cu arma în redacţie, pe 28 iunie.
 
Publicaţia Time a mai notat că, anul acesta, au fost ucişi peste 50 de jurnalişti.
 
Anul trecut, mişcarea online de conştientizare a hărţuirii şi abuzului sexual #MeToo a fost desemnată „persoana anului”.
 
Publicaţia americană Time desemnează o personalitate a anului începând din 1927.
 
De-a lungul timpului, acest titlu a mai revenit unor personalităţi marcante precum Angela Merkel, Papa Francis, Barack Obama, Mark Zuckerberg şi Vladimir Putin.
 
În ciuda numelui, de-a lungul vremii, au fost mai multe grupuri de oameni desemnate „persoana anului”, aşa cum a fost cazul în 2014. Atunci, „Combatanţii Ebola”, adică medicii, infirmierele şi celelalte persoane care au luptat împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest, au primit acest titlu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase