Home » D:News » A murit proprietara celebrului Hotel Negresco, înfiinţat de un român

A murit proprietara celebrului Hotel Negresco, înfiinţat de un român

A murit proprietara celebrului Hotel Negresco, înfiinţat de un român
Publicat: 09.01.2019
Jeanne Augier, proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa (Franţa), înfiinţat şi deţinut iniţial de românul Henri Negresco, a murit la vârsta de 95 de ani, în noaptea de luni spre marţi, potrivit unui anunţ făcut de reprezentanta legală a acesteia, citată de europe1.fr.

În 2013, suferind de pierderi de memorie şi constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaş apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă.

Hotelul cu faţadă belle epoque pe care Jeanne l-a moştenit de la tatăl său în 1957 a fost plasat, în 2013, sub administrare judiciară.

Hotelul a fost Inaugurat în 1913, pe malul Mării Mediterane, pe Promenade des Anglais din Nisa. A fost construit de Henri Negresco (fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902), având un design realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, hotelul a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.

Cuplul a redat hotelului strălucirea de odinioară şi a făcut din el un veritabil muzeu de lux. Aici pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.

Jeanne Augier, mare admiratoare a Palatului Versailles şi colecţionară impulsivă, deţinea circa 6.000 de opere de artă.

Revenit financiar după o perioadă de criză, Hotelul Negresco este ultimul palat familial care a rămas 100% francez şi este inclus în patrimoniul naţional. Potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic şi operele de artă, hotelul este evaluat la 300 – 400 de milioane de euro.

Jeanne Augier nu a avut copii. În 2009, a creat un fond pentru administrarea averii acesteia după moartea sa, veniturile urmând să revină hotelului, unor organizaţii pentru apărarea animalelor, a persoanelor cu handicap, precum şi „dezvoltării artei franceze”.

Procurorul din Nisa Jean-Michel Prêtre a cerut, în 2017, tribunalului comercial să decidă asupra moştenirii, solicitare care a fost percepută de conducerea hotelului şi de salariaţi drept o „pre-vânzare mascată”. În prezent, este în redulare o anchetă a parchetului naţional. Luna trecută, locuinţa şi biroul procurorului au fost percheziţionate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase